Monica Wahlström, Vännäs

God Jul!

Ja, idag är det så julafton. GOD JUL, alla!

Jag har nu under julen när jag är ledig föresatsen att skriva lite om olika spanska traditioner, då jag ju faktiskt haft ett läsarönskemål om detta!

Det där med att det skulle vara så lugnt och hav av tid när man är ledig har jag dock ännu inte upplevt, men jag ska försöka att ta upp olika spanska jultraditioner. Idag är det för spanjoerer en speciell dag, men det är inte så att hela landet stannar upp mitt på dagen, så där som det är här i Sverige…

Jag minns så väl att jag på julafton förra året fick en klipptid hos frissan, kl. 15.30. Ja, den 24:e… Sedan flera år tillbaks finns också en jultradition för oss – vi har vid 18-tiden gått till en god väns café, han har stängt för allmänheten och bjuder sina vänner samt stamgäster på champange och snittar!

Många spanjorer firar visst den 24:e december, men det sker i form av en sen middag, med god mat, oftast delikatesser av olika slag. Och, OM någon skulle ha tomte skulle han antagligen komma på kvällen. Tomtande är dock en ganska sen tradition, och inte särskilt djupt rotat. Dock, under de senaste åren har man börjat ge någon julklapp den 24:e. Annars delas ju julklapparna ut den 6 januari på morgonen. Det berättar jag om senare!

Även CAGATIÓ ska jag återkomma till, den katalanska 24:e-december specialiteten. Hoppas hinna idag!

En kommentar

  1. Karlavagnen

    Bara önska er alla däruppe i Norr en riktigt God Jul från oss här-nere under solen med sexton plusgrader. Som en vår-dag! som min ömma mor uttryckte saken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.