Monica Wahlström, Vännäs

Ett levande museum

Stödet för monarkin är starkt i Sverige. Själv får jag nog säga att jag tycker monarkin är ganska förlegad, ja, omodern. Men, kungahuset har hållit sig kvar in i 2000-talet. Och nu tycker jag faktiskt att det är ’levande historia’, hela monarkin. Lite som ett museum men med ’riktiga’ människor i.

Någon form av funktion fyller kungahuset i allmänhetens medvetanden. Om det är positivt att det är på detta sätt är jag inte säker på. Men, jag tror det är så. Argumenten om att det är fel att födas in i ett ämbete i en demokrati och att det är så kostsamt med kungahuset, tja, när det gäller succesionsordningen ramlar den i mitt privata resonemang under ’den levande historien’ – vi har haft kung i alla tider. Och vad gäller kostnaderna? Jag tror ingen vill låta bli att bevara de slott och herresäten som hör till hovet. Jag är övertygad att samtliga skulle bli vanliga ’dödliga’ museer om monarkin avskaffades. Så kostnader skulle det fortsatt vara.

Jag tycker alltså det är roligt att Victoria har förlovat sig, och Daniel är socialchefsson. Att hans pappa kommer att vara vid hovet i diverse sammanhang är väl inte helt fel, med sin erfarenhet av hur ’folket’ har det. Och så verkar ju Daniel vara en såååå hyvens kille…..

2 kommentarer

  1. Berith

    ja inte blir det billigare med presidentval och alla släktingar som ska in på olika höga poster i samhället och bytas ut varje gång det blir en ny president.
    Vi har det bäst- och billigast- som vi har det nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.