Monica Wahlström, Vännäs

Jämställer opera med kräksjuka????

Jag trodde inte jag läste riktigt rätt när jag såg en rubrik i aftonbladet.se: Opera är lika illa som kräksjukan sägs det faktiskt.

Sen följer en artikel där en ung kille formligen spyr galla över hela operakulturen. Hans enda ’ursäkt’ är att han gillar AC/DC (en hårdrocksgrupp, förtydligande för en ev äldre läsgrupp 🙂

En sak jag slogs över i Spanien var att folk i allmänhet hade ett genuint kulturintresse. Samtidigt som ’snaskig sensationsjournalistik’ nådde oanade höjder. En märklig kombination.

Men, bland vårt nätverk tyckte jag nog det fanns ovanligt många som verkligen uppskattade opera eller klassisk musik, i högre grad än vad jag tror är fallet om man skulle ta motsvarande tvärsnitt av svenskar.

Det känns inte som om operaintresset i Sverige är så stort att det hotar. Därför känns det verkligen onödigt med denna typ av fullständigt onyanserad pajkastning på en hel bransch av oerhört seriöst och hårt arbetande människor.

Luta dig tillbaka och lyssna till en riktig klassiker, La donna é mobile, ur Rigoletto, med Andrea Bocelli.

8 kommentarer

 1. Henk

  Om du på riktigt blir upprörd av ett en krönikör som bevakar det mest patetiska vi svenskar gör, schlagerhelvetet, inte gillar opera så kommer ditt liv nog dessvärre vara fyllt av besvikelser. Och Bocelli? När du kunnat postat tidiga Pavarotti då hans röst fortfarande var världens renaste.

 2. CDC

  Att bo i Sverige och tro att det är toppen,då har du missat något……”La donna é mobile ur Rigoletto med A Bocelli”
  År ju en underbar låt men, inspelning något till åren. En bra låt i bilen……..
  Metso Supranen ”Marlena” är något underbart, Pavarotti en av värdens bästa med sin röst……… Opera är uppskattat av vi/dom som går dit, oavsett vad kritiker säger…….

 3. Monica W

  För det första: jag gläder mig åt att du vet vilken operaartist du föredrar! Själv valde jag att lägga upp Bocelli för att jag kände för det. Helst hade jag lagt upp Carlos Alvarez, men hittade inget klipp med honom. Jag är definitivt ingen operakännare – oerhört långt därifrån – men jag tycker Pavarotti har en aning ”pipig” röst. Visst har han mer tryck än Bocelli, men, nu bloggar jag, och jag valde Andrea!

  Att krönikören inte gillar opera struntar jag blankt i. Men, jag tycker det är beklämmande att Aftonbladet publicerar och sätter denna typ av rubrik, ja, jag tycker det är beklämmande att man låter texten passera! Oavsett om det handlar om melodifestivalen eller nåt annat, det är ovidkommande.

  Tack för din kommentar iallafall. Kul!

 4. Paul

  Gissa vad Krönikören kommer göra då Marlena Ernman sopar mattan med de andra i finalen i sverige.
  Och sen vinner hela rubbet i moskva.

  En ny sorts musik är skapad Opera Pop och den är bara så bra 😉

 5. Lisbet - bloggen bredvid

  Det är roligt med folk som har ”tyckande” som konst. Det är lätt att byta åsikt och tycka nått annat helt plösligt. Att man får spaltmeter i en tidning för att man TYCKER att opera är skit etc. Det är intressant.

 6. Annelie Eriksson

  Hej Monica!

  Jag hoppas inte att du menar att AC/DC och hårdrock inte faller under begreppet ”kultur”. 😉

  Ha det!

 7. Cyrene

  Du har helt rätt att du skiter i kritiker…Vad är det för fel på Bocelli/ han gör det bra med det han gör…….
  Kultur är ju inget ämne som prioriteras, JO ibland men ett stort diskutionsämne, ”som du säkert har erfarit” Jag hurrar alla som tar tid att ha åsikter och skriver om ”kultur” ……säger jag som lever i kulturens värd

 8. Monica W

  Hej Annelie! Visst är hårdrock kultur. Och den får rejält med utrymme i svensk press, se bara lokalpressen i början av denna vecka….Alls. Men, tycker man får respektera dem som vill lyssna på sånt. Och sådan respekt tycker jag saknades hos krönikören som jag har syftat på i mitt inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.