Monica Wahlström, Vännäs

Kvinnor och lokalpolitik – vilka styr i kommunerna?

Det är ganska jämlikt i riksdagen. I regeringen har det väl varierat något, men finns iallafall en ganska stor andel kvinnor.

Sämre är det i kommunalpolitiken. Vad jag förstår har ganska många partier listor varvat med kvinnor och män, till kommunfullmäktige. Men sedan är det kommunalråd och nämnder. Kommunstyrelsen. Där trots allt merparten av det aktiva politiska arbetet sker.

Bara för att titta på Vännäs – kommunalrådet (och kommunstyrelsens ordförande) är en man. Kommunfullmäktiges ordförande är en man. Plan- och miljönämndens ordförande är en man. Barn- och utbildningsnämndens ordförande är en man. Vård- och omsorgsnämndens ordförande är en kvinna.

Bland samtliga kommuner är bara var fjärde kommunalråd en kvinna. Det innebär att ca 75 procent av alla kommunalråd är män.

Nyheten om det låga antalet kvinnliga kommunalråd kom just när jag hade slagit kommunalpolitiken ur hågen. Det var också vad som fick mig att allvarligt fundera på engagemang igen.

(Ps, läs nu inte detta som att jag tror att jag skulle bli kommunalråd, absolut inte!!!! Däremot förhoppningsvis kanske kunna arbeta politiskt på något litet vis)

Etiketter: , ,

14 kommentarer

 1. Monica Wahlström

  Dessutom – Liljaskolans styrelses ordförande är en man. Näringslivsenhetens styrelseordförande är en man. Det kommunala bolaget Industrihus AB:s styrelseordförande är en man. Hittar ingen information om Vännäs bostäder. Handikapp- och pensionärsforums ordförande är en man. Folkhälsorådets ordförande är en kvinna.

 2. Katarina Hampusson

  jag tycker det är roligt med fräscha infallsvinklar i bloggandet och jag är enig med dig. Kvinnor i ledande politiska positioner är försvinnande få, till trots för ”varannan damernas” som erbjuds oss väljare. Noteras bör att utöver att kommunalrådet och fullmäktiges ordförande är män, är dessutom de anställda i kommunledningens alla avdelningar; Kansli, Personal- och löneenhet, Ekonomienhet, IT-kontor och Vaktmästeri, också män.

 3. Katarina Hampusson

  Karl-Gustav, helt rätt noterat. Det blev inte bra formulerat. Jag avser de anställda i ledande position på respektive avdelning. Jag gjorde en ”snabbkoppling” mot bakgrund av att det hela handlade om ledande roller. Naturligtvis finns det kvinnor anställda på avdelningarna.

 4. Monica Wahlström

  Jag förstod hur Katarina tänkte. Samtliga förvaltningschefer är män, det stämmer. Sedan finns en kvinna, bibliotekschefen, men jag vet inte om hon kallas till förvaltningschefsträffar?

 5. Maina Novara

  Så härligt Monica, att du ger dig in i politiken. Du behövs verkligen. Har länge funderat över varför så få kvinnor ställer upp som chefer. Inte särskilt jämlikt i Sverige alltså?? Har du kollat hur det är i t.ex. Katalonien som du har så nära kontakt med? Vore mycket intressant att höra.

 6. Monica Wahlström

  Maina, det är väl roligast att DU hittat ända hit, det är ju en bit från Västerbotten till Torredembarra! Jag kanske får fila på ett litet blogginlägg om det där…

  Vissa saker är dock ohyggligt mycket mer jämställda här än i Katalonien. Andra kanske inte lika mycket!

 7. Jan Nilsson

  Det där tål att diskutera. Vore nog inte dumt med mer spridning. Just nu ser det ut som om majoriteten i Vännäs tänker minska minoritetens inflytande. Det ligger ett S-präglat förslag som går ut på att ordförandena i nämnderna ska ha fortsatt 20 arvoderade timmar i veckan. Samtidigt som vice ordförandena, från minoriteten, ska gå ner från 7 timmar till 2.
  Trist för socialdemokraterna om förslaget går igenom och de tappar makten till hösten. *ler*

 8. Hans-Inge Smetana

  Det råkar ju vara samma mamn du hänvisar till flera gånger 🙂 Johan är ju ordförande i båda bolagstyrelserna och åven Liljas styrelse.
  Men visst finns det att önska en del alltså fler kvínnor i politiken. Det finns ju också en bild som gör gällande att det är mest kvinnor som ger av sig förtroendeuppdrag. Varför?

 9. Vännäsbo

  Vad roligt att du har engagerat dig här i Vännäs, Monica! Med din intressanta bakgrund är du ett mycket välkommet inslag. Vännäs behöver nytänkande på många plan. Förutom ett maktskifte så behövs fler yngre personer, inte minst kvinnor som du! Kommunen som sådan verkar ha stannat upp i det mesta, nyetableringar av företag lyser med sin frånvaro och inget görs för att locka barnfamiljer och ungdomar att leva kvar i kommunen. Eller har man gett upp kampen mot Umeå?? Varför är vänstern så uttalat motståndare till ett allaktivitetshus med simhall, bowling m.m.?

 10. Monica Wahlström

  Svar till Vännäsbo (2010-04-05 21:49)
  Tack för denna trevliga kommentar! Jag ska göra mitt bästa för att engagera mig! Jag tror du har mycket ratt i att ett maktskifte behövs, det är nog oundvikligt med stagnation efter väldigt mânga år med samma, samma partier i toppen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.