Monica Wahlström, Vännäs

Att kombinera olika roller

Idag har jag varit på Kommunstyrelsen. Inte alls i ett politiskt sammanhang, utan med anledning av mitt jobb.

Jag har ett fantastiskt jobb. För mig är det viktigt. Viktigare än all politik… Jag är anställd i Vännäs kommun.

Jag är väl medveten om att det skulle kunna bli vissa intressekonflikter mellan politiskt engagemang och mitt arbete. Som kommunal tjänsteman ska jag medverka till att kommunal service utförs å kommunens vägnar. Politikerna drar upp ramar.

Jag kan absolut inte politiskt medverka i den nämnd som jag jobbar åt, inte på något vis alls. Jag är också medveten om att jag kan bli kritiserad över engagemang i mitt parti, utifrån min roll i den förvaltning jag verkar i. 

Jag tror att det kommer att gå utmärkt om jag är öppen och ödmjuk. Som jag ser det kan jag i mitt parti samtala om sådant som från vård- och omsorgsnämnden (åt vilken jag arbetar) är offenligt, öppet och beslutat. På samma sätt som alla andra medborgare. Sedan anser jag att jag i egenskap av tjänsteman skulle kunna fördjupa viss information, på samma sätt som jag gärna skulle göra efter inbjudan till andra partier. Men, politiskt kommer jag framför allt att engagera mig i andra frågor!

Jag hoppas innerligt att eventuella frågor om detta – särskilt från andra partier – ställs till mig. För då är det schysst. Och det tar jag gärna!