Monica Wahlström, Vännäs

Att ta från de rika och ge till de fattiga

Carl Larsson har i ett inlägg skrivit om hur Sverige enligt OECD under 2009 betalat mest i bistånd till utvecklingsländer. Mest av alla länder. Han säger också att den nuvarande Alliansregeringen är den första som uppnått enprocentsmålet under en hel mandatperiod.

Från vänsterhåll kritiseras ofta borgerligheten för att vilja gynna "de rika". Vidgar man perspektivet en aning är det inte många i Sverige som är "fattiga" (jag har inte skrivit att de inte existerar, observera…)

Så här säger Carl också: 1%-målet har alltid varit en viktig fråga för FP och en röst på Folkpartiet hjälper en Alliansregering att bli omvald med ett stark liberal tyngdpunkt. Ett parti där det inte är okej att skära ned i den internationella solidariteten bara för att vi har en tillfällig ekonomisk kris.

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Hej Monica,

    Det stämmer säkert att Sverige har satsatstörst andel av sin bruttonationalinkomst på internationellt utvecklingssamarbete – ”bistånd”. I absoluta tal är det dock ett antal länder som satsar mer.
    Enprocent-målet har ofta missförståtts. Det är inget utbetalningsmål, utan ett budgeteringsmål. Enligt reglerna ska 1 procent av den prognosticerade bruttonationalinkomsten avsättas till bistånd. Detta har skett varje år från 1974 fram till krisen i början av 90-talet. Sedan början av 00-talet har det budgeterade biståndet återigen legat på 1 procent. Fortsättning följer.

  2. Magnus Liljeström

    Fortsättning:
    Om man, som Carl Larsson, tittar på utfallet så påverkas det av två faktorer: Dels hur stor BNI faktisk blir. (Med en krympande ekonomi blir samma mängd biståndskronor en större andel av BNI.) Dels hur stor del av de budgeterade pengarna som faktiskt används. Om man exempelvis tvingas stoppa utbetalningarna till ett land (politiska problem, korruption etc.) så påverkar det också siffrorna.

    Med vänliga hälsningar,

    Magnus Liljeström

  3. Monica Wahlström

    Svar till Magnus Liljeström (2010-04-15 09:58)
    Hej Magnus! Vad trevligt med kommentar från dig. Jag tror att du verkligen vet en hel del om ämnet – själv har jag ingen aning!

    Min poäng med inlägget var framför allt att bemöta många med vänstersympatisörer som försöker få Alliansen att framstå som mindre benägen att dela med sig! Hoppas vi kan mötas igen, det blev kort sist!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.