Monica Wahlström, Vännäs

Ska höga ledare vördas?

Köpte Per Nuders memoarer på bokrean. Jag sympatiserar ju inte med hans politiska åsikter, men det är intressant att få en inblick i det politiska livet.

I en passage beskriver han sina två korta möten med Olof Palme. Nuder var SSU:are fortfarande. Första gången uppenbarade sig den store ledaren, och Per Nuder tog mod till sig och gav Palme ett "rör inte min kompis"-märke. Nästa gång var han med i ett möte med Palme, och Nuder skriver att det var "något alldeles oerhört att möta Olof Palme öga mot öga".

På det sätt som Nuder beskriver mötena med Palme verkar det vara så att Palme vördas. Som att han är upphöjd, och Per Nuder en undersåte.

Själv har jag lite svårt för den inställningen. I olika sammanhang har jag vid några tillfällen mött "viktiga" människor. Jag har naturligtvis varit glad över mötena, och förhållig mig till "höjdarna", men tror inte jag sett dem som överlägsna mig själv. Jag har bara varit mig själv.

Jag anser att alla människor ska respekteras. Oavsett om det är en minister, partiledare, generaldirektör, grannen eller en femåring på bussen.

7 kommentarer

  1. Henric Jakobsson

    Bra initiativ av dig att läsa denna bok. Jag kan låna den av dig! Håller i grunden med dig om att ALLA männskor skall respekteras. Vet ju ej hur Nuder beskriver sina möten?? Men ang. Palme så kan jag nog tycka att han åstadkom en hel del bra saker som gör att han hör till de personer som är/var värda extra respekt. Att han tog ställning för de små och förtryckta människorna så tydligt saknar i alla fall jag hos dagens politiker. Det mod som han besatt verkar inte finnas hos speciellt många av dagens politiker. Den ställning han tog för den ”lilla människan” ser jag inte hos nuv. regering…..

  2. Hans-Inge Smetana

    Perfekt att läsa böcker om socialdemokratin. Har ett antal böcker i ämnet i min bokhylla. Både Nuder o Persson o några till. Det är intressant att följa deras vardag och få insyn på ”insidan”. En del som lämnat och har distans kan vara ganska frispråkiga.

  3. Isak

    Det får vara hur det vill med vördnaden. Men jag ledsagade
    Olof Palme vid några tillfällen vid s.k. politikerbesök
    på arbetsplatser. En sak står då helt klart, om än inte
    människorna visste vem det var. Så kände alla hans närvaro,
    så fort han kom in i ett rum. En sak som jag också erfor,
    var den demoniska påverkan som Olof Palme hade på kvinnor-
    na vid dessa tillfällen. Om jag själv ska försöka för-
    klara fenomenet, så hade han någon form av aura omkring sig. Har aldrig upplevt denna känsla med någon annan.Och
    jag upplevde aldrig att det var något fjäskande för Olof Palme.

  4. Ann-Louise

    Henrik Jakobsson, på vilket sätt tog Palme ställning för ”den lilla människan”? Han förespråkade ju kollektiva lösningar på samhällsproblemen, där försvinner ju den lilla människan till för förmån för kollektivet!

  5. Monica Wahlström

    Svar till Ann-Louise (2010-04-20 18:50)
    Jag är definitivt ingen expert på Palmes politik, men tänker också att det på 70 och 80-talen var när den oerhört starka mentaliteten att ”samhället tar hand om/tar över” grundlades…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.