Monica Wahlström, Vännäs

Få yngre kvinnor i vännäspolitiken

Alldeles nyligen hörde jag någon säga "det är så gubbigt på kommunen". Jag har själv ägnat ett blogginlägg åt hur få kvinnor som finns på viktiga poster inom kommunens nämnder och styrelser.

Nu har jag har ägnat en stund åt att titta på de olika fullmäktigelistorna. Jag har spejat efter kvinnor under 40 som finns på hyfsat valbar plats. Jag kan ha fel (samt att vi ju inte vet hur valet går, men med ledning av förra valet…) – men det borde se ut ungefär så här:

Moderaterna – ingen kvinna under 40 på hyfsat valbar plats.

Centerpartiet – Stina Jansson (plats nr 6)

Kristdemokraterna – Susanne Smetana (plats nr 5, så det behövs ett bra val eller många personkryss)

Vänsterpartiet – Sara Syversen (plats nr 2) samt Maja Brändström Nyström (plats nr 4)

Socialdemokraterna – ingen kvinna under 40 på valbar plats

Folkpartiet – jag själv, (Monica Wahlström) förutsatt att vi gör ett bra val samt att jag kanske behöver en del personkryss…)

"Säkra" känns bara Stina Jansson och Sara Syversen.

Till nämnder och dylikt behöver man inte vara med i fullmäktige eller stå på kommunlistan. Men – jag tror bekymret är att kvinnor och även män som står mitt uppe i det så kallade "livspusslet" inte prioriterar politiskt engagemang.

Kanske vi som är yngre och tagit steget att engagera oss gemensamt borde försöka hitta sätt att sprida vårt engagemang? Det är viktigare än partigränser, för demokratin!

12 kommentarer

 1. Jan N

  Tror du har alldeles rätt i att yngre kvinnor ofta prioriterar andra saker i de aktuella åldrarna. Vi är flera som försökt göra något åt saken, men utan att nå ända fram. Sen tror jag nog att ideologi betyder nog så mycket som ålder.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Jan N (2010-04-20 22:31)
  Hur menar du med ideologi? Det är ju både M och S som saknar yngre kvinnor på valbar plats. Är det för att ni är för ”traditionella”? 🙂

  Eller tänker du vänstern som har två, och det med ”vänster som ung, och höger som erfaren”-typ? För då ser det tungt ut för S som ju ändå också är vänster…

 3. Fredrik Wirenblad

  Monica, menar du att enbart kvinnor under 40 kan göra politiken ”mindre gubbig”? Vi grabbar under 30 då, bara för vi hoppat på politikertåget gör det oss direkt till gubbar också? :/
  Säkert menade du inte så men det kunde tolkas så. Jag tror vi kommer få fler unga att rösta i år och även att engagera sig. Det är ett av de viktigaste valen i år på länge. Folk måste få upp ögonen och rösta rätt, inte rött 🙂

 4. Monica Wahlström

  Svar till Fredrik Wirenblad (2010-04-21 06:47)
  Fredrik, nej, jag hoppas yngre män inte heller är gubbiga! Ska kanske kolla även hur mânga yngre män som är aktuella pâ listorna. Jag tror det kan vara 2 st under 40, utan att ha kollat närmare.

  Min poäng är att familjelivet blir effektivt hinder, och det är synd! Det ár ju just när man är uppe i det med att fâ ihop vardag, barn, jobb som det som händer pâ det lokalpolitiska planet är extra viktigt!

 5. Monica Wahlström

  Svar till Jan Nilsson (2010-04-21 00:01)
  Det vore nog en god idé, eller hur? Sen är ju inte âldern avgörande, men det är där det saknas representation i vissa fall! Ska som jag skrev i ovanstâende kommentar kolla hur mânga som totalt sett stâr pà valbar plats och är under 40 âr…

 6. Monica Wahlström

  Svar till Fredrik Wirenblad (2010-04-21 06:47)
  Det är nog fler än 2, 3 vet jag nog när jag bara funderar, kanske fler. Men, det är inte helt ”otypiskt” att det ár fler män. Genomgâende för lokalpolitiken….

 7. Fredrik Wirenblad

  Nej, det ligget nog mycket i det du säger. Många yngre är mitt i livet. Familj, jobb, karriär mm. Det finns inte lika mycket tid över som för många äldre som kommit längre i livet.

 8. Stina Jansson

  Hej Monica!
  Ingen är ”säker” och alla är valbara, det är det som är det fina med personvalsupplägget!
  Men jag förstår såklart vad du menar och kan inte annat än att hålla med om att det i vissa fall blir lite för gubbigt och för hög medelålder för att det ska kunna anses vara en lista som representerar befolkningen på ett bra sätt.
  Jag tror att det är viktigt att uppmuntra politiskt intresserade personer att engagera sig i den utsträckning de känner att de har tid och ork till, och att man inom partierna jobbar utifrån en mentorskapsmodell för att få in nya aktiva.

 9. Monica Wahlström

  Svar till Stina Jansson (2010-04-27 08:51)
  Du är nog helt given, det skulle nog vara ganska oerhört om du inte kom in! Vilket är kul för dig, och bra för Vännäs! Alla idéer för att förmå fler unga att engagera sig är värda att ta till sig och titta på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.