Monica Wahlström, Vännäs

Gammal skåpmat om Lars Ohly och Hugo Chavez

Ikväll kopierar jag mig själv. Detta är ett inlägg som ligger i arkivet:

"Den 15 februari 2009 lyckades Hugo Chavez att få igenom ett förslag som han kämpat för en tid. Att ändra grundlagen i Venezuela så att han ska kunna väljas om och om och om igen.

Jag har oerhört svårt för Hugo Chavez. Jag skrev om detta i en annan blogg i maj 2008 medan jag fortfarande bodde i Barcelona. Jag hade hört en lördagsintervju med Lars Ohly på Web-P1 som verkligen fick mig att gå igång.

Via bloggar hade jag förstått att det i Sverige finns grupperingar som ’hyllar’ Chavez. Det har jag oerhört svårt att förstå. Men, när Lars Ohly pratade blev jag nästan kallsvettig…

Detta var i samband med att Vänsterpartiet skulle slå fast att de var ett demokratiskt parti, då Ohly hade rannsakat sig själv och sett att han kanske var delaktig till att ’folk’ kanske har en missvisande uppfattning om partiets ståndpunkt i demokratifrågan.

Här lägger jag in en kopia på vad jag skrev i maj 2008:

I Lördagsintervjun säger Ohly ordagrannt om vår nuvarande svenska regering: "Högern är i många stycken odemokratisk". Journalisten frågar med emfas – "Är nuvarande regering odemokratisk?" Ohly svarar: "Ja. De står för en politik som definitivt minskar demokratins omfattning."

Lite längre fram kommer Hugo Chavez upp. Journalisten undrar om han är demokrat. "Ja, absolut, det är ingen tvekan om att han är demokrat." säger Lars Ohly.

Jag tänker att Ohly kan ju inte spanska och förstår ju inte mycket av vad Chavez säger, men NÅT måste väl komma fram ang Venezuela även i Sverige? Nog måste man väl ha skildrat hur extremt populistisk han är, hur han strikt kontrollerar hela landets media (allafall tv) och håller timmeslånga monologer i alla program samtidigt, att han stängt ner en tv-station som var kritisk till honom, att han har föreslagit en ändring av grundlagen för att han ska kunna sitta kvar för all framtid, att han vill skriva in i grundlagen att landet ska vara socialistiskt…..etc.

Populismen i en regeringsposition ger stora möjligheter att manipulera. Och det gör Hugo Chavez. Att höra en svensk politiker tvärsäkert säga att vår regering INTE är demokratisk, men att Hugo Chavez ÄR det, ja, jag blir helt…paff…
(slut citat av mig själv 🙂

Ovanstående skrev jag i maj 2008. Och i februari 2009 har Chavez "lyckats" – han kommer att styra land, media och naturtillgångar efter eget intresse till 2019 sisådär (har jag läst nånstans). Han har suttit i 10 år redan. Men, Ohly förefaller föredra honom framför Reinfelt."

ps – jag ber om ursäkt till er som läst detta inlägg tidigare. Men, jag upprörs så över Chavez-frierierna!

 

5 kommentarer

 1. ida

  måste vara svårt att smälta att folket i Venezuela faktiskt har valt Chavez. Eller godkänner du bara val som resulterar i att de du sympatiserar med vinner, då har du drabbats av begreppsförvirring, det är inte demokrati du talar om.

  Men klart att du vita borgarkvinnan tycker att du vet bättre än människor i Venezuela vilka politiker de borde välja.
  Tom USA:s ex president Carter som var valobservatör i Venezuela hade ärlighet nog att säga att det var ett demokratiskt val.

 2. Marcos

  Du verkar tro dig veta att Lars Ohly INTE kan spanska, vad grundar det sig på? Dina fördommar kanske?

  Det finns stora struktuella och historiska skillnader mellan europa och sydamerika vilket försvårar jämförelserna.

  Med tanke på alla de akademiska meriter som de räknar upp i din ”profil” så är jag förvånad över vilka enkla slutsatser du drar. Eller kanske inte, den vita välmående medel- och överklassen har alltid vetat vad som är bäst för fattiga och jordlösa på andra sidan jorden. På vilket sätt förbättrar du deras livssituation mer är vad Hugo Chavez gör?

 3. Monica Wahlström

  Marcos och Ida!

  Jag har INGENSTANS skrivit att jag inte anser att Chavez valts demokratiskt. Jag har skrivit att: ”Populismen i en regeringsposition ger stora möjligheter att manipulera. Och det gör Hugo Chavez.” Detta står jag för.

  Sedan har Marcos rätt i att jag inte vet om Ohly kan spanska. Men då borde han vara en aning mer nyanserad när han kan kalla Chavez demokrat (om han följer Chavez politik alltså) och inte tycker att alliansregeringen är demokratisk i alla stycken. Detta får ni gärna kommentera också!

 4. Aldrig mer vänsterstyre!

  Pinsamt av Lars Ohly att yttra sig så där. Man skäms som svensk när man läser detta. Givetvis är det TVÄRTOM! Men vänstergrupperingarna hyllar som bekant diktaturer på vänsterkanten såsom Kuba och Venezuela. Javisst, Chavez blev vald ”demokratiskt”, men har ju styrt landet från demokrati till diktatur! Hur någon vettig, tänkande varelse kan försvara detta är en gåta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.