Monica Wahlström, Vännäs

Sant Jordi – idag! Blommor och böcker

Idag säljs sex miljoner rosor i Katalonien, och 20 procent av årets bokförsäljning sker idag.

Det är Sant Jordi (Sankt Göran) – och en av de mest uppskattade dagarna i Katalonien. Man ger varandra en blomma (traditionen ger att man ger bort rosor) och man ger varandra böcker. Traditionellt har män gett kvinnor rosor, och kvinnorna män en bok, men numera ger man framförallt böcker mer generellt.

Det är inte helgdag, men en oerhört uppsluppen och glad stämning. Hela Barcelona, exempelvis, täcks av bokstånd där böcker säljs, "alla" viktiga författare, även utländska, sitter och signerar böcker och träffar sina läsare. Överallt säljs rosor, och framförallt går folk man ur huse för att flanera i det vackra vårvädret.

Jag har varit i Barcelona varje Sant Jordi sedan 2001, och till och med 2008. Det har alltid varit strålande väder. Men idag är det tyvärr regnigt!

Min man har organiserat ett Sant Jordifirande i Vännäs, ett väldigt roligt och uppskattat initiativ! Man har med sig en bok, en blomma och vi har knytkalas, och ska vara på Hemberget. Det ska bli väldigt roligt!

3 kommentarer

  1. Jenny

    Jag är SÅ ledsen att vi missade det på grund av eländes sjukdomar. Hade en helt menlös fredagskväll med hela familjen febrig, snorig och på dåligt humör i stället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.