Monica Wahlström, Vännäs

Journalister och research

I en av mina läsarkommentarer syns följande: "VK har dock tyvärr de senaste åren haft en tendens att inte alls vara särskilt grundliga i sin research. De har skrivit på de första uppgifter de fått in utan att nödvändigtvis kollat upp dem närmare. Kan nämna i alla fall ett par ordentliga övertramp som gjorts där jag har personlig kännedom. Trist blir det för oss läsare också när vi inte känner att vi kan lita på att vi får en ärlig och korrekt bild presenterad för oss."

Jag vet flera exempel när tidningar (inte bara VK) och även radio refererar från ämnesområden som jag känner till väl, och hur det ofta inte blir helt rätt. Ibland blir det ganska mycket fel. Och nu menar jag rena faktafel som jag har lagt märke till då jag är insatt eller har kunskap om det som skrivs.

Journalister ska naturligtvis inte behöva "kunna" det de skriver om. Ganska svårt att vara insatt i allt från miljöfrågor, straffrätt, socialtjänst och kommunallagen m.m och även täcka upp när "Agda halkade utanför  biblioteket".

Fast, det är väl därför researchen blir så viktig?

Naturligtvis skrivs massor av bra artiklar, även om specialområden.  Jag är en mångårig läsare av DN, och där blir jag inte så väldigt ofta irriterad. Men, även i landsortspress finns journalister som lägger extra krut på research.

För en tid sedan la jag märke till att en granskning  (i VK) av anmälningar av barn som far illa i länets kommuner var välgjord. Det var – trots ett ganska "komplicerat" område nästan inga sakfel alls. I denna typ av frågor är detta är inte vanligt, så jag hade till och med tänkt skriva till journalisten för att ge lite positiv feedback. Jag tycker kanske att det saknades lite intressant analys, samt att det enkelt skulle gå att fördjupa angående anledningen till att siffrorna ser ut som de gör, men inget misstämmer, och det är som sagt, ganska ovanligt i sådana här specifika situationer…

Så – att bli tveksam inför "det mesta" man läser när det man känner till ofta refereras så bristfälligt, den känslan kan jag dela med läsarkommentatorn.

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Kan bara tillägga att jag för en kort tid sedan skrev en kommentar angående ett inslag på P1-morgon, via programmets hemsida. Man hade minst sagt blandat ”äpplen och päron” på ett sätt som gjorde rapporteringen helt enkelt felaktig. Det gällde LSS. Jag fick tyvärr ingen som helst respons på mitt inlägg, och borde nog ha skrivit ett mail istället för att använda ett formulär på hemsidan där jag inte ens själv har kvar vad jag skrivit.

  2. Anna Malaga

    Jag vet inte hur mânga gânger jag har hört detta: Det finns inte tid. Det finns inte resurser. Vi kan inte ha utrikeskorrespondenter, utan folk översätter frân nättidningar. Vi har inte râd med korrekturläsare. Det finns ingen tid att kolla upp sanningshalten i nyheter frân nätet, de publiceras utan att kolla källan…fast detta brukar gälla nyheter och fall pâ andra sidan jorden, i den egna kommunen brukar man försöka ha bättre koll.
    Anledningen till att det har blivit sâ är att media HAR dâliga resurser idag. Folk tar informationen för given och har ej förstâelse för att det kosta

  3. Annelie E

    Jag tror som Anna att vi tar information för givet vilket i grunden är något väldigt positivt.

    Om det nu är bristande resurser, vilket inte låter helt otroligt, anser jag dock att det inte kan vara en ursäkt till dålig research. Isf bör det framgå av artikeln. Alla som skrivit en uppsats vet att det är viktigt med stycket ”källkritik” för att läsaren ska kunna bilda en uppfattning utifrån de förutsättningar som fanns vid författandet.

    Jag påstår inte att det är en enkel nöt att knäcka, men huvudfrågan blir ju på något sätt om det är bättre med felaktig information än ingen information alls.

  4. Monica Wahlström

    Jag förstår att resurserna inte räcker, och att det är svårt för tidningarna att ”få ihop det”. Men, då borde de väl ännu mer försöka ta till sig läsarna, och använda dem? Det går det ju väldigt enkelt att göra numera…

    För om pressmänniskorna själva tullar på kvaliteten pga tids- och resursbrist borde de vara angelägna att kunna öka den på ett enkelt sätt utan att behöva ägna så mycket tid eller resurser… frågan är om de är intesserade av att släppa på sin makt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.