Monica Wahlström, Vännäs

Behöver en journalist prata med någon för att göra en intervju?

För ganska många år sedan arbetade jag på en myndighet där jag skrev ganska många rapporter. Ibland skrevs pressmeddelanden i samband med att arbete presenterades.

Någon gång omsänder omskrevs jag i lokalpressen, och vid några tillfällen intervjuades jag i TV. 

Vid ett par tillfällen kunde jag läsa om saker som jag hade sagt i tidningen – utan att någon journalist över huvud taget kontaktade mig. 

Man hade tagit pressmeddelandet, koperiat delar ur det, och vid några lägliga tillfällen skrivit talstreck och lagt till: "säger Monica Wahlström".

Av ett pressmeddelande skrevs alltså något som definitvt såg ut som en artikel där det verkade som om journalisten hade kontaktat mig, och sedan refererade till detta. När han "bara" hade klippt och klistrat lite i pressmeddelandet.

Ett sätt att trolla fram ett "eget" journalistiskt arbete på ett ganska enkelt sätt… (och utan att särskilt mycket resurser tas i anspråk, på tal om Anna i Malagas kommentar till förra journalistinlägget!)

(men däremot – på detta vis blir det inte några faktafel 🙂

4 kommentarer

  1. Annelie E

    Det är väldigt intressant detta med medias hantering av information och hög tid att en debatt förs. En betydande svårighet är ju naturligtvis att för en debatt om media i media.

    Ytterligare en svårighet är att det finns så få alternativ till exempelvis lokaltidningar här hos oss. Vi har två stycken som vardera representerar ganska olika områden av länet. Som konsument är det svårt att visa sitt missnöje genom att välja bort något då det inte finns något likvärdigt alternativ.

  2. Monica Wahlström

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-05-14 08:05)
    Absolut Lisbet, och det är väl det som är vitsen, skriver man ett p-m VILL man ha ut informationen!

    Jag tycker dock det är skillnad om informationen är omnämnd, eller om man faktiskt anger att det är från ett pressmeddelande (vilket skrivs ganska ofta).

    Lite annorlunda dock när det – som i åtminstone ett tydligt fall för egen del – verkligen ser ut som en egenhändigt ihopsnickrad artikel…

  3. Monica Wahlström

    Svar till Annelie E (2010-05-14 08:49)
    Ja, det är nog svårt att föra denna debatt om media i media. Jag är ganska säker på att det finns journalister som läser dessa inlägg samt kommentarerna. Frågan är om någon kommer att bidra själv? Gissar på nej….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.