Monica Wahlström, Vännäs

Surrogatmammor?

Från ett svårt ämne av en speciell karaktär igår (Gaza) till ett svårt ämne av en helt annan kaliber idag.

Surrogatmammor. Vad tycker du om det?

På morsdag har några moderatmän gjort ett upprop om surrogatmammor som de anser ska tillåtas för att homosexuella manliga par samt singelmän ska kunna bli föräldrar.

Moderatmännen menar att debatten om detta "är en logisk konsekvens av 90-talets kamp för att ge lesbiska kvinnor rätt till inseminering vid svenska sjukhus, en kamp som ingalunda är över då singelkvinnor fortfarande nekas denna möjlighet." Vidare pekar de på jämlikhetsaspekten, då det handlar om att bredda möjligheterna till föräldraskap för alla medborgare.

Socialdemokraterna har genom Carina Hägg gett svar på tal genom att polarisera och hävda att surrogatmödraskap är en form av människohandel. Vidare att det mest är fattiga och redan utsatta kvinnor som skulle göra något sådant, och att det är som att "sälja sin livmoder".

Själv har jag inte hunnit fundera klart. Jag är mycket positivt inställd till att utöka rättigheterna för homosexuella. Jag tycker man ska arbeta mycket för att underlätta för dem att kunna adoptera utländska barn (det är länderna själva som hindrar).

Det är väldigt mycket värderingar i Häggs inlägg. Hmm….jag ska fundera lite till!

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Annelie Eriksson

  Såg en liten snutt av en dokumentär på Kunskapskanalen igår där det var ett amerikanskt par som skulle använda sig av en indisk kvinna som surrogatmamma. Kvinnan gjorde detta i utbyte mot att paret bekostade hennes befintliga sons utbildning. Kvinnan fick även acceptera att skulle hon bli sjuk eller dö i samband med graviditet eller förlossning så var det inget hon eller sonen skulle ersättas för.

  I just detta läge kan nog även jag se det som människohandel, men det finns ju så många infallsvinklar. Du har verkligen satt griller i huvudet på mig med denna fråga. 🙂

 2. Monica Wahlström

  Svar till Annelie Eriksson (2010-06-06 10:58)
  Ja, visst är det svårt! Att åka runt halva jorden verkar ju inte särskilt logiskt alls. Men själva fråga. Var går gränsen? Att donera sperma är ju helt ok. Att donera ägg blir vanligare. Att donera befruktade embryon? Att inte donera något annat än lite tid i sin livmoder?
  Verkligen inte lätt!

 3. Lena

  Man måste ju inte åka över halva jordklotet för att använda sig av surrogatmödraskap. Själv skulle jag bara åka 13 mil till min syster som lovat ställa upp och bära mitt och min mans biologiska barn om det blir lagligt.
  Lena, 33 år gammal och cancerdrabbad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.