Monica Wahlström, Vännäs

Skiljer du på mål och löften?

Om man i Vännäs skulle ha som målsättning att vara 10 000 invånare år 2020 skulle nog ingen fundera särskilt mycket över det. Det skulle nog inte bli något ramaskri om man 2020 inte är mer än 9 500 invånare.

Skulle man däremot ha som målsättninga att år 2020 ha en simhall, och detta inte skulle uppfyllas kan nog vissa anse att kommunen "inte håller vad den lovar".

Att ha mål som kan följas upp och mätas är enligt mig väldigt vikigt. Det innebär dock en möjlighet till att konstatera att man inte lyckats nå målen.

Därmed måste politikerna skilja på mål och löften, framförallt vallöften!

Eller – ett mål kan vara att 95 % ska ha godkänt i alla ämnen när de slutar skolan. Uppfylls då inte målet anser jag att man bör se över HUR man arbetat för att nå målet. Men det är ju inte en brist i att inte hållit ett "löfte".

Min poäng är att politiska frågor med konkreta saker (simhall, bostäder, vägar, broar) lätt tas för löften. Då är det politikens ansvar att vara tydlig, men också vi medborgares ansvar att kunna skilja på mål och löfte!

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Yassin Abdullahi

  Kan hålla med en viss del. Om jag följer ditt exempel på simhall. Då är det angeläget att invånarna behöver en simhall och politiker säger att de kan göra det om de vinner i valet. Då är det löfte, för behovet är redan enorm. Det hade varit bra om varje parti förlorade pengar för varje löfte de inte uppfyllde..! Det du skriver är intressant. Lycka till med blogg-andet.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Yassin Abdullahi (2010-06-11 18:33)
  Tack Yassin!

  Jag tror det är väldigt viktigt med tydlighet. Jag vet inte om du bor i Vännäs? Här finns ingen simhall, och det är något som väldigt många vill ha. Att säga att det är ett enormt behov är kanske en överdrift, det finns ju simhall i Umeå, 3 mil bort. Men, det är väldigt dyrt att bygga en simhall och svårt att ”lova”. Har kommunen som mål att ha en simhall om 10 år, ja då anser jag att man verkligen ska arbeta för att undersöka möjligheterna till detta. Men jag tror folk blir besvikna om man inte lyckas nå målet. Och kanske tycker man sviker…

  Många olika aspekter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.