Monica Wahlström, Vännäs

Ta bort möjligheten att ge anonyma kommentarer?

Jag har inget bekymmer med anonyma kommentarer. Jag har en liten blogg med få läsare och ytterst få kommentarer. Jag blir bara glad över kommentarer, även om de skulle vara anonyma, och till och med om de skulle vara både anonyma och fega.

Vårt kommunalråd har meddelat att han börjat blogga igen. Jag tittade på ett av de tidigare inläggen, och såg bland annat kommentarer från "Kalle Anka". Johan meddelade att han inte direkt besvarar anonyma kommentarer. Jag kan förstå honom.

På något vis är det som att anonymiteten tar bort "udden" av respekt. OBS! Detta har inte hänt mig, och jag tycker det är oftast okej anonyma kommentarer bland Vännäsbloggarna. Men, man har ju sett annat…

Tanken är ju förstås att man ska kunna vara mer uppriktig. Men, ju mer anonymt, desto längre från respekt verkar folk hamna (tänker nu på anonyma kommenterar till vissa artiklar i VK eller andra tidningar snarare än åtminstone till Vännäsbloggarna)

Rent principiellt tror jag att min åsikt är att man inte borde ha anonyma kommentarer på bloggar. Iallafall borde bloggaren få se vem som kommenterat, även om skrivaren vill ha ett anonymare "nickname" vid publiceringen.

Etiketter:

18 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Här delar jag inte din uppfattning. Jag tror säkert att även du med din fantasi kan tänka dig en situation, där någon inte av förståeliga skäl vill röja sin identitet, men ändå kan ha bra saker att säga.

    När vi t.ex. väljer våra politiker, är ju vår identitet säkert skyddad. Vår ”röst” duger då. Borde den inte också kunna duga anonymt i en fråga eller i en kommentar till en politiker?

  2. Monica Wahlström

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-06-14 23:11)
    Om man tittar på många ”mindre trevliga” anonyma kommentarer, särskilt till artiklar, så är det sällan bra saker som sägs med anonymiteten som täckmantel. Jag är dock inte tvärsäker i min uppfattning. Det har dessutom tidigare hänt att jag själv skrivit anonyma kommentarer som inte har varit vare sig respektlösa eller ”dåliga”. Nu har jag sedan en ganska lång tid tillbaka lämnat detta, och står för vad jag kommenterar.

    Men, för att skicka tillbaka till dig – hur tycker du att rent dumknäppa, halvelaka, och uppenbart provocerande och substanslösa kommentarer ska hanteras?

  3. William M. Spetz

    Jag håller verkligen inte med där. Visserligen är det en tråkig del att få anonyma, negativa kommentarer, men om man skulle vara fullt ärlig om vem man var när man kommenterade, skulle det inte finnas många av dem…

  4. Per Hansson

    Hej Monica!

    Kul att du tar upp detta ämne! Jag har länge reagerat över de ibland fräcka och fula påhopp som ges framför allt på VK.se – t o m när det gäller sorgliga nyheter som dödsolyckor. Jag har framfört detta till VK:s högsta ledning och bett dem titta över situationen. Dock har inget skett ännu.

    Eftersom jag anade att VK inte skulle ändra ett för dem vinnande (dock kvällstidningslågt) koncept tog jag saken i egna händer och skapade en opinionsundersökning.

    Varsågod att tyck här:

    http://sites.google.com/site/umepejlen/

    mvh
    Per Hansson, Sävar

  5. Isak

    Bästa Monica, några bekymmer måste du nog ändå ha. Eller
    är det bara andra som får respektlösa kommentarer. Själv
    har jag haft synpunkter på det du har skrivit, och det
    skulle nog bli ganska tråkigt om alla tyckte lika. Har
    inga förtroendeuppdrag utan representerar bara mig själv.
    Och så länge vi har fri yttrandefrihet så kommer jag att
    framföra min lilla röst, om än det kan skapa obehag hos
    vissa. VK granskar mina kommentarer, så det du får läsa
    från mej är så respektfullt som VK godkänner. Men vad jag
    har förstått så kan bloggarna avstå från att bli kommen-
    terade.

  6. Katarina Hampusson

    Hej Monica,
    jag håller med Karl-Gustav Sjöström. Yttranden måste få vara anonyma. Men jag förstår vad du menar, en del kommentarer är riktigt bra, en del är bättre formulerade än andra, någon är ”sur i tonen”, lite dåligt underbyggda i argumention etc. Det får vi ta. De uttryckssätten möter vi i vardagen också. Det mesta går (bör) besvaras i alla fall.

  7. Karl-Gustav Sjöström

    Monica frågar mig:
    ”Men, för att skicka tillbaka till dig – hur tycker du att rent dumknäppa, halvelaka, och uppenbart provocerande och substanslösa kommentarer ska hanteras?”

    Under lång tid var jag utsatt för en person som aldrig hade något vettigt att säga i sina kommentarer. Först provade jag att ge surt tillbaka. Sedan började jag att helt ignorera honom/henne och till sist bad jag VK stoppa vederbörande och nu återkommer han/hon inte längre.

    Nu har jag bestämt mig för att strunta i elaka och oförskämda kommentarer – som jag dock inte fått på mycket länge. Men anonym MÅSTE man få vara!

  8. Monica Wahlström

    Svar till William M. Spetz (2010-06-14 23:29)
    Personligen är jag som jag skrivit glad över varje kommentar jag får. Jag har inte fått negativa kommentarer. Det är nog nästan värre i artiklar i VK, som Per ovan skriver. Jag kan tycka det är nästan obehagligt ibland! Men, så illa brukar det inte vara i bloggar, vilket är positivt! (och inte i min!)

  9. Monica Wahlström

    Svar till Per Hansson (2010-06-14 23:40)
    Egentligen är det just det jag också mest tänker på! Jag tycker nivån är hyfsad i just bloggarna men ibland rent anskrämlig i många andra fall…

  10. Monica Wahlström

    Svar till Isak (2010-06-14 23:54)
    Isak, jag uppskattar dina kommentarer! Så sluta inte kommentera du! Men, rent principiellt, kan jag nog tycka det finns vissa saker att fundera över.

  11. Monica Wahlström

    Svar till Katarina Hampusson (2010-06-15 06:17)
    Som jag redan replikerat – det känns som att det ganska ok nivå i bloggarna. Men, vissa andra kommentarer är inte särskilt konstruktiva på vk.se. Alls. Och där är det ibland långt över gränsen. Det är inte säkert att den typen av inlägg gynnar medborgerlig dialog (om man nu kan kalla det så i kommentarer till vissa artiklar)

  12. Krister Klermalm

    Jag håller med Monicas åsikt om anonymitet i kommentarerna. Själv har jag haft några som inte ens varit seriös i de negativa kritiken som skrivs. Mr Cool är en och Realist är stammisen. Vissa är så respektlös och lekstugenivå på kommentarerna att jag undrar hur psykisk friska eller gamla dem är.

    Skulle ni möta någon på gatan med huva på och ha diskussioner med som denna person beder sig som vissa gör på blogg sidorna?

    Demokrati = anonymitet – Offentlig miljö = burka
    Ska vi ha burka politiker? Så du ej vet vem det är.
    Det är tillräckligt med okännedomen om kommun/landstings politikerna.

  13. Stina Jansson

    Självklart vore det att föredra om alla som kommenterar bloggar och artiklar gjorde det under sitt riktiga och fullständiga namn. Men alla vill inte det, vilket det kan finnas många olika anledningar till.

    Jag tycker att det är viktigt att möjligheten att vara anonym finns, för den mesta debatt som förs i dessa forum är både intressant och framåtsyftande. I de fall kommentarerna inte håller en acceptabel nivå får vi hantera det så gott vi kan.

  14. Monica Wahlström

    Svar till Krister Klermalm (2010-06-17 13:47)
    Ja, det är faktiskt en intressant poäng- visst ska vi som eventuellt blivande (eller varande) kommunpolitiker ta tillvara alla möjligheter till medborgardialog- det ät jätteviktigt! Men-hur pass tillmötesgående ska man vara om ” debattanten” är dold och har dolda el rent av illvilliga syften?

  15. Krister Klermalm

    Vill du möta en burka kläd väljare på torget som uttalar sig lika ohyfsad som på bloggen? Anonymitet får dem vara på bloggen och har sina åsikter och kritik. Däremot ska det inte vara på lekstugenivå, nedvärderande eller på annan ton av dåligt klang.
    När du säger till kommentanten om att ha en hyfsig ton i kommenterar, har det bara blivit värre. Då tål den personen själv ingen kritik.
    Ska vi fortsätta diskutera med den personen då? Som Monika skrev ”Men-hur pass tillmötesgående ska man vara om ” debattanten” är dold och har dolda el rent av illvilliga syften?

  16. Pingback: LOV i Positiva tongångar | Katarina Hampusson

  17. Pingback: Mp i Vännäs, LIS och LBR i Vännäs | Katarina Hampusson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.