Monica Wahlström, Vännäs

Media och ungdomsvård

Jag funderade mycket när det för några veckor sedan rapporterades om missförhållanden på de statliga behandlingshemmen för ungdomsvård. Jag var nämligen fundersam kring det som rapporterades. Det kändes som att något saknades. Den situation en ungdom som blir föremål för tvångsvård befinner sig i är väldigt komplex. Blir vården dessutom på ett särskilt ungdomshem är det en mycket svår situation runt barnet.

Kränkningar är naturligtvis inte acceptabla. Men, jag tror att det kan finnas situationer när personalen inte kan prata sig fram till en lösning. Det skulle kunna vara så att ungdomen gör illa sig själv, eller faktiskt gör illa någon annan. Och det skulle knappast lösa något.

Det har kommit en del reaktioner från hemmen själva. Jag tycker de är intressanta att ta del av. De begär till exempel att Socialstyrelsen ska gå in och granska deras verksamhet. Det tycker jag är bra. Varje gång en gräns överträds och en ungdom som samhället tar ansvar för blir kränkande eller dåligt behandlad är allvarlig och ska inte ske. Men, i just detta arbete är det ibland väldigt knepiga, oerhört svåra lägen.

Det som mest fångade mitt intresse var att några som intervjuats i radion själva har hört av sig till sin fd institution. Så här har en flicka som varit med i radion sagt:

”Jag kan själv inse att han klippt ihop det han vill höra i min berättelse o säkerligen är det så för flertalet av de andra med” säger en flicka. Hon ville i och för sig berätta om avskiljningar men också att institutionen var vändpunkten i hennes liv, att hon hälsat på och känner sig nöjd med all den hjälp hon fått. ”Om jag inte hade fått den hjälp jag fick hade jag antagligen varit död idag”, säger hon."

Det är ju enligt min mening ganska speciell journalistik om det är som denna flicka menar. Att hon visst berättar om avskiljningar (isolering som det kallats i radion) men också att hon idag är glad över att ha kommit till vården. Visst känns det som att något saknas när rapporteringen endast handlat om det förstnämnda?

Är du mer intresserad kan du läsa mer på SiS hemsida. 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.