Monica Wahlström, Vännäs

Finns inte kvinnliga artister år 2010?

Det är gatufest i Umeå, med artister som sjunger. VK har en artikel om hur få kvinnliga artister som anlitats. Lennart Holmlund tycker inte det verkar vara något större bekymmer. Folkpartiets i Umeå gruppledare Britt-Marie Lövgren säger om saken:

"När det gäller arrangemang som finansieras med offentliga pengar är det vår skyldighet att se till att även tjejer får synas. Vi måste inse att det är dags att ställa krav på ett genusperspektiv även vid kultur och nöjesarrangemang", säger hon.
– "Jag tror att det ser ut så här på grund av omedvetenhet och slentriantänk, att män premierar män och så länge det fungerar så kommer det inte att bli någon förändring", fortsätter hon.

På Britt-Maries egen blogg har en "arrangörsvän" i en kommentar sagt att det helt enkelt inte finns kvinnliga artister. Jag har faktiskt svårt att tro att det är så. När det gäller artister på Vännäsdagarna har jag faktiskt inte sett programmet. Ska nog leta upp det!

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Att det inte skulle finnas kvinnliga artister är rent nonsens för det finns det naturligtvis, men det kanske inte finns så värst många tillgängliga för spelningar på sommarfestivaler? I vissa fall kanske det är så att de kvinnliga artisternas musikstil inte stämmer in på den profil festivalsarrangören i fråga vill ha, eller vad man tror drar folk.

    Denna vecka är det Gatufest i Sundsvall och även här lyser de kvinnliga artisterna med sin frånvaro, i alla fall bland toppnamnen:
    http://www.gatufesten.se/artister/alla-artister/

    Synd tycker jag, och många med mig.

  2. Monica Wahlström

    Svar till Stina Jansson (2010-07-07 20:27)
    Ja, visst låger det märkligt! Ser inte så särsklit bra ut på Vännäsdagarna heller, tyvärr. Skriver ett inlägg om det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.