Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Bättre valmöjligheter för äldre och för personal inom vård och omsorg

I Vännäs finns inte några privata aktörer inom hemtjänst eller äldreomsorg. En del av ett äldreboende drivs som en "intraprenad" där personalen bedriver verksamheten enligt avtal och utifrån en budget som bestäms av vård- och omsorgsnämnden. 

Jag tror att personal inom till exempel hemtjänsten skulle kunna bli väldigt inspirerade av att själva kunna bilda egna hemtjänstföretag. Att kunna nischa sig, erbjuda något speciellt, som kontinuitet eller språkkompetens.

Katarina Hampusson skrev apropå mitt förra inlägg runt sjukvård följande om sin egen erfarenhet av att jobba inom vården: "I ett scenario där privata alternativ dyker upp ökar möjligheten för mig att söka andra arbetsgivare. Den möjligheten kanske leder till att konkurrensfaktorn inom vården baseras på värdet av kompetens som plattform för verksamheterna och ökar statusen hos jobben, det i sin tur kanske gynnar offentliganställda vårdarbetares villkor och lön, kanske fler män söker dessa jobb?".

Katarina pekar därmed på ungefär samma "win-win"-situation med privata vårdutförare för de anställda som jag ville lyfta fram i ett system där det finns både privat och offentlig sjukvård. Det är inte frågan om att kommunala vårdutförare – inom till exempel hemtjänsten – skulle försvinna helt, det är helt osannolikt. Men, att åtminstone utreda förutsättningarna för att införa valfrihetssystem – det har man sagt nej till i Vännäs. Det finns till och med stimulansmedel att söka för att göra detta, men det har man inte velat ansöka om i vår kommun. Läs mer om LOV här.

Lägg till hösten din röst för att det åtminstone ska UTREDAS om hur det skulle kunna se ut med att öka chanserna till variation inom servicen vid exvis hemtjänst, och för att få större mångfald för de viktiga personer som arbetar med vård och omsorg!

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Sonja Eriksson

  En liten rättelse:
  Enligt de kontakter som jag haft med socialstyrelsen så finns det inga stimulansmedel längre att söka för att utreda LOV. I Vännäs har vi inte heller den ekonomiska möjligheten att göra en utredning inom befintlig ekonomisk ram.

 2. Andreas Jansson

  Men vad jag har hört från Allianshåll här i Vännäs så verkar de ha en fruktansvärt bra ekonomi i Vännäs för nästkommande mandatperiod, så som de lovar saker till höger och vä.. höger.

 3. Monica Wahlström

  Svar till Sonja Eriksson (2010-07-20 20:45)
  Nu har ju intresset inte funnits tidigare heller, vad jag förstår? Enligt Socialstyrelsen: ”208 av landets 290 kommuner har nappat på regeringens erbjudande att söka bidrag för att utreda valfrihetssystem inom vård och omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning.” Vännäs har alltså inte varit en av dem. Sen undrar jag om det nödvändigtvis behöver ske en extern utredning. Det kanske rentav finns kompetens inom Vännäs kommun för att utreda detta, jag vet inte riktigt, men det bör kanske kollas upp!?

 4. Monica Wahlström

  Svar till Andreas Jansson (2010-07-20 20:51)
  Skulle du kunna konkretisera?
  Vad jag vet har ditt parti, efter ett långt gemensamt budgetarbete, smällt till och lovat ganska många miljoner över den ram man arbetat runt. Och detta inför första året på nästa mandatperiod.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.