Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Norrlands guld

…och då menar jag inte skvalpvarianten, som jag faktiskt inte tycker är särskligt ädel alls!

Mina föräldrar har rötterna i Lappland, och mina barndoms somrar har jag spenderat i Stensele. Där finns det verkligt bra hjortronland. Min pappa berättar alltid om när en gubbe i byn ville ha ut morfar för att hjälpa till med slåttern. Mormor sa ifrån då morfar skulle ut och leta hjortron med sin nyblivne måg. Då sa gubben, att hjälpte morfar till med slåttern så skulle han ge ett säkert tips på hjortronställe. Detta ställe har sedan flitigt besökts av familjen år efter år.

När jag var tonåring minns jag ett spektakulärt hjortronår. Det var så mycket bär att vi barn fick löfte om att sälja en del av det vi plockade, och det var nog min första inkomst. Man kom ut på myren, kunde sätta sig vid en tuva och från en tuva plocka en halv hink. Det var galet med bär. Alldeles enormt.

Sen har min far under alla år i Vännäs sökt myrar, och några ställen har han hittat. Igår var vi ute en timma, och jag fick ihop så pass att det kan bli ett litet kok iallafall. Men, jag kunde inte med att lämna en del riktigt fin kart, så jag måste vänta någon dag tills den ljuvliga hjortronsyltskoksdoften sprids härhemma!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.