Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Alla ska med

Vänsterbloggaren Andreas skriver så här i en kommentar: "Den dagen då alla människor är med, då våra sjuka får vara sjuka o då alla arbetslösa har ett jobb att gå till osv. Då kan vi börja prata om att hoppa hage, ha allsång, oh ge bort företag.. Men det är en bra bit kvar dit…"

Menar Andreas att alliansen INTE låter "alla vara med"? Jag vill påminna om grundbulten för socialliberalismen – att ge alla möjligheter:

 • Varje människa har rätt till den största uppsättning grundläggande friheter (yttrandefrihet, föreningsfrihet, yrkesfrihet etc.) som är förenlig med att alla har samma friheter.
 • Sociala och ekonomiska ojämlikheter ska vara anordnade så att de gynnar de sämst ställda människorna.
 • Alla yrken och ställningar skall vara öppna för alla människor att söka och diskriminering är ej tillåtet.

Ett exempel: Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) – vad jag tror ganska unik, klubbades under Bengt Westerbergs (Fp) tid. Likaså införde Bengt Westerberg som socialminister "pappamånaden".

Moderate bloggaren Jan Nilsson får både då och då kommentarer om att moderaterna bara ser till sig själva och är genomegoistiska.

Tror någon på allvar att något svenskt parti vill röja undan vårt välfärdssystem? Så är det ju inte! Att däremot se över det, och att se till att det finns ett tryggt yttersta skyddsnät – men att försöka ge utrymme inom systemet till att nyttja varje människas resurs – det är något helt annat.

Alliansregeringen har försökt komma till rätta med bekymmer inom sjukförsäkringssystemet, och det står faktiskt ganska klart att vissa som varit långt utanför arbetsmarknaden har kunnat komma sig närmare tillbaka. Men har man inte arbetsförmåga, ja då får man sjukersättning.

Jag tycker personligen att vi har lång väg att gå för att låta ALLA få möjlighet till att finnas på arbetsmarknaden, och då menar jag inte bara personer med sjukskrivningar pga att vissa jobb inte funkar med anledning av olika sjukdomar/skador, utan även personer med psykiska, fysiska och kognitiva funktionshinder. Detta är en viktig socialliberal fråga, och inte något som vänstern har monopol på! Men, att artificiellt skapa jobb inom offentlig sektor tror jag inte är rätt väg att gå!

 

Etiketter: , , ,

13 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Det vore intressant att höra vad uttrycken ”se över välfärden” samt ”ett yttersta skyddsnät” innebär. Försämra välfärden är min tolkning i alla fall och det är ju vad som hänt hittills. ”Ett yttersta skyddsnät” innebär väl att välfärden ska vara så liten som det överhuvudtaget är möjligt utan att ta bort den helt eller hur?

 2. Maria Skiddi

  …eller så KAN det vara så att det skapas fler ringar av olika möjligheter med en allians vid rodret INNAN man hoppar rakt in i den ”yttersta” ringen? Conny

  Det är ju ett helt märkligt synsätt att staten ska vara inblandad med säkerhetsbälte å skyddsnät in i människans alla olika bekymmer som kan uppstå!

  Vem ska man ropa på om man ramlar omkull? staten eller den som står närmast?

  Det är en övetro på staten som är baksidan på myntet välfärd som begrepp.

  röda gjort det till sin alldeles egna uppfinning och bespottar alliansen för människofientlighet. Det är förstås lågt fast genomskinligt.

 3. Andreas Jansson

  Va kul att du länkar mig. I mitt smått sarkastiska inlägg och svar så menar jag att det lätt blir att ni pratar lite väl mkt om guld och gröna skogar, men inte tar upp de verkliga problemen som har blivit värre med er vid makten. Viktiga frågor för så som barnfattigdom, arbetslöshet, utanförskap, ett boende, vård. Vad har ni att sätta emot det Röd/Gröna alternativet här? Med er politik så ökar barnfattigdomen, arbetslösheten ökar o inte tala om ungdomsarbetslösheten, fler blir vräkta, utanförskapet blir större. Inte ens eran ungdomsrabatt funkar.. etc etc.

 4. Monica Wahlström

  Svar till Conny Forsström (2010-07-25 17:59)
  För mig är det väldigt viktigt att vi ska ha ett bra yttersta skyddsnät även om några generationer. För att det ska vara möjligt tror jag det är nödvändigt att inse att vår nivå är mycket hög. Vi kanske måste sänka nivåerna en aning för att trygga en god och säker välfärd många, mång år framöver!

 5. Monica Wahlström

  Svar till Maria Skiddi (2010-07-25 18:10)
  Ja, jag har mycket svårt för att alliansare utpekas som människofientliga, onda, och egoistiska! Det är faktist nästan oförskämt! Och, övertro på staten, jag har ett exempel från morgontv som jag ska försöka skriva ett inlägg om nästa gång jag har en aning mer tid än just nu….

 6. Monica Wahlström

  Svar till Andreas Jansson (2010-07-25 18:38)
  Andras, jag tycker du är en aning svävande! Men, en viktig sak för mig är vad jag svarat Conny. Jag vill ha välfärd länge, länge till, och jag vill att vi ska ha ett skyddsnät som täcker så att vi inte ska ha personer i utanförskap. Men har vi råd om 50-60-70 år med den rödgröna politiken? Lyfter vi blicken en aning och tittar på andra länder så har vi höga nivåer som kanske kan ses över inom vissa områden. Och ändå se till att alla har ett bra liv!

 7. Conny Forsström

  Till Maria och Monica: Att ha en god välfärd är inte detsamma som att staten lägger sig i allt. Men eftersom du Monica säger att nivåerna måste sänkas något, hur mycket ska de sänkas? Betänk att vi har sjuka som alliansen utförsäkrat, som nu får lita på att soc hjälper dem. Har inte nivåerna sjunkit tillräckligt? Sen FINNS det mer skattepengar att ta in..i runda slängar 133!! miljarder som företagen skattefuskar med. Alliansen jobbar inte alls med detta och det är enorma summor som kunde gå till välfärden. Revisionskravet i små och medelstora företag är borttaget samtidigt som småfolket kollas

 8. Conny Forsström

  Jag tror inte att alliansare är onda men onekligen saknas en mänsklig empatisk dimension i åtgärderna man vidtagit med t.ex. arbetslinjen där familjer skulle splittras för att den ena parten förväntades flytta dit jobben fanns, oavsett om resten av familjen kunde följa med eller inte. Alliansen har likt en buffel rusat på och genomfört åtgärder för att sedan EFTERÅT tänka till och KANSKE göra något för att mildra effekterna av väldigt oövertänkta beslut. Ondska, nej, men avsaknad av empati och medkänsla kan jag märka.

 9. Conny Forsström

  För det är faktiskt svårt att se solidaritet eller empati mot den lilla människan i många av de åtgärder och den syn på människor som alliansen visar upp. De eviga antagandena från allianspolitiker om att människor är lata skvallrar inte direkt om en perfekt människosyn, eller?

 10. Conny Forsström

  Monica, att du säger att det är på gränsen till oförskämt att kalla alliansare egoistiska, vad ska de människor som drabbats negativt av allianspolitik säga då? De lär också känna sig rätt så förolämpade. Nu ser det ju tyvärr ut som alliansen får fyra år till. Låt oss hoppas att det blir mer humanism de närmsta åren i allianspolitiken.

 11. Conny Forsström

  Del V: Med humanism menar jag exempelvis mer socialliberalism som du skriver om i själva blogginlägget. Hittills har dock moderat ideologi styrt alliansen (ja, antagligen för att moderaterna är det största högerpartiet). Jag skulle visserligen aldrig rösta på ett högerparti, vare sig det är C, FP eller M, men jag kan se och uppskatta den humanistiska dimensionen i det du skriver i blogginlägget Monica. Låt oss som sagt hoppas att den dimensionen får mer utrymme de närmsta fyra åren. I annat fall blir det tuffa år för många gräsrötter.

 12. Monica Wahlström

  Svar till Conny Forsström (2010-07-29 22:04)
  Jag är inte konservativ, därför har jag valt Fp. Om du tittar på Fp:s historia ser du att väldigt många idag självklarheter har varit nära förknippade med folkpartiet. Mer fokus för socialliberalism är för mig väldigt viktigt. Jag vill dock-med tanke på hur jag ser på nödvändigheten att vara försiktig och sparsam med vår välfärd-gärna anlägga ett aningens mer vitt perspektiv. När man ser runtomkring känns Sverige lätt som en ankdamm. Vi har en utomordentlig välfärd. Alla partier vill värna den. För att den ska finnas kvar länge, som jag skriver i inlägget-låt oss faktiskt även våga tänka nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.