Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Angående den europeiska kartan och främlingsfientliga partier

I Spanien finns inget främlingsfientligt parti i parlamentet. Visserligen är spansk inrikespolitik lite mer avancerad än exemelvis svensk, eftersom det finns en regionindelning med mycket självständighet, och några regioner med stark egen identitet och internt även en hel del strävanden efter mer självstyre än det befintliga.

"Nationalistiska partier" i Spanien innebär därmed partier som exempelvis fokuserar på baskiskt, katalanskt eller kanske galisiskt stärkt självstyre. De har inte nödvändigtvis med så mycket om invandringsfrågor på sina agendor.

Däremot kan jag tycka att etablerade partier och folk i allmänhet har ganska intoleranta uttalanden om exempelvis invandrare. Ibland brukar jag säga att det nästan inte behövs främlingsfientliga partier av den anledningen! Se bara på Socialistledaren, premiärminister Zapatero som uttrycker sitt stöd till Sarkozy ang romerna. Eller det starkt konservativa partiet PP som är väldigt motsträvigt, och där en företrädare har sagt att situationen i Spanien är värre än i Frankrike eftersom romerna i Spanien inte bor i läger utan är utspridda i vanliga bostadsområden. Man blir förskräckt!

å andra sidan är folk ärliga. Det finns ingen falsk politisk korrekthet. Men – man skulle verkligen behöva en diskussion om värdegrunder, det kan jag bestämt tycka!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.