Monica Wahlström, Vännäs

Om majoriteten ska rösta angående oppositionens platser i Vännäs kommunfullmäktige

Jag har ju varit med och förhandlat om de platser som oppositionen kommer att ha i nämnder och styrelser efter nästa fullmäktigemöte. Eftersom det inte förefaller bli någon valteknisk samverkan mellan Centern och M, Kd och oss i Fp så kommer det att finnas två förslag till vissa av posterna.

De platser detta handlar om är platser som kommer att tillfalla oppositionen. Detta försäkras genom lagen om proportionella val. Däremot behöver man ta ställning till några av posterna, vilket handlar om andre kommunalråd (en ny och tung post, arvoderad på 75%, tidigare fanns ett 50%-igt oppositionsråd) samt vice ordförandeposter i facknämnderna.

Eftersom dessa poster tillfaller oppositionen är det en vedertagen tradition att majoriteten lägger ner sina röster när man röstar runt dessa poster. Nu finns det tecken (Jan Nilsson har skrivit om detta) på att Socialdemokraterna och kanske även V (???) kanske kommer att frångå denna vedertagna tradition.

Andreas Jansson är inte med i Fullmäktige, men en ny och aktiv medlem i Vänsterpartiet i Vännäs, han förefaller insatt i partiet och dess positioner och han skriver så här:

"Om majoriteten ställs inför ett läge där oppositionen kan se ut på olika sätt så anser jag att majoritet går in och röstar för det förslag som bäst lämpar sig för en bred och förhoppningsvis bra politisk miljö i kommunen."

Det jag verkligen undrar är hur Andreas tänker sig att majoriteten ska göra det ställningstagandet?

Jag kan försäkra att M, Kd och Fp verkligen vill verka för en bred och bra politisk miljö i kommunen. Så då kanske det blir så att det är vårt förslag majoriteten kommer att rösta på, om man får tro Andreas analys!

18 kommentarer

  1. Jonas

    Traditioner och politik funkar inte. Varje fråga, varje val kräver ett nytt ställningstagande.
    Jag förutsätter att alla förtroendevalda oavsett parti gör sina val utifrån vad de tror är bäst och vad de tror skapar ett bättre samhälle.
    Traditoner är bakåtsträvande.

  2. Monica Wahlström

    Svar till Jonas (2010-12-10 21:12)
    Och då undrar man ju hur respektive fullmäktigeledamot ska komma fram till detta! Ska de ta reda på vad de olika alternativens personer har för intentioner runt uppdragen? Det kommer ju att handla om vice ordförandeposter i facknämnder. Där lär ju den personliga lämpligheten väga väldigt tungt!

  3. Andreas Jansson

    Du gillar att citera mig har jag märkt, tack!

    Med en socialistisk majoritet som tidigare har kunnat samarbeta väl med C i många tunga frågor borde valet inte vara svårt.

    Men så enkelt är det inte, det gäller att se helheten, det finns många aspekter på varför jag inte skulle vilja ha ”Triangeln” med en större makt inom oppositionen, bl a så tror jag inte att den politiska miljön blir bättre.

    Men som sagt, jag sitter inte med i KF och jag gissar att alla förtroendevalda gör det val de finner mest lämpat.

    Som tidigare talare sa, ”traditioner är bakåtsträvande”.

  4. Monica Wahlström

    Svar till Andreas Jansson (2010-12-10 21:30)
    Nu motsäger du dig rejält! Du hänvisar till att traditioner är bakåtsträvande, och ditt enda argument för att stötta centern är att socialisterna traditionellt sett samarbetat väl med dem!

  5. Andreas Jansson

    Då missförstod du mig.

    Det finns alldeles för många frågetecken inom ”triangeln”. Jag känner inget förtroende.

    Men det finns många fler aspekter, men nu röstar inte jag. Jag skrev en reflektion utöver herr Nilssons blogginlägg och hur ”Triangeln” gärna skyller sina problem på andra.

  6. Monica Wahlström

    Svar till Andreas Jansson (2010-12-10 22:41)
    Man undrar ändå vad bristen på förtroende grundar sig på, när så många talar om att det varit ett gott samarbetsklimat i kommunen! Du har ju inte varit med, men det är ju vad som ganska ofta sägs?! Skulle M, Kd och Fp ha stuckit ut på ett negativt sätt i motsats till c i detta? jag ser fortfarande inte något tydligt argument!

  7. Andreas Jansson

    Ja enligt många har det varit ett gott samarbetsklimat.

    Men vissa kanske är mer eller mindre önskade till olika positioner, vissa har mer eller mindre samverkat till ett gott samarbetsklimat osv.

    Det är ju ingen hemlighet att M och KD ofta går ihop och att de sällan har samverkat till breda lösningar i tunga frågor.

    Det finns så mycket att ta på Monica och jag känner inte att jag har någon anledning att radda upp dem här.

    Politik är politik, det skiljer sig mycket i de olika partierna, nya tider kommer, det ser vi framför allt på riksnivå, nu kanske det är dags för nya tider kommunalt..

  8. Andreas Jansson

    Jag har massor av argument, men jag kommer inte att rösta då jag inte sitter i KF, därför tycker jag att det är onödigt att säga mer.

    Vi får se hur KF den 20e slutar, kanske finns det anledning att diskutera mer.

    Jag förstår att du är bitter över det brutna Allianssamarbetet osv.

  9. Monica Wahlström

    Svar till Andreas Jansson (2010-12-10 23:29)
    Jag är inte bitter, däremot sorgsen. Jag har tydligt deklarerat att jag i hög utsträckning är ”alliansare”, och valde alliansen innan jag valde vilket parti i den jag kunde tänka mig att engagera mig i. Jag tror också att det är ett genomtänkt och strukturerat allianssamarbete som behövs i Vännäs för att det ska bli en ändring i kommunstyrelsens ledning, och därför är det så synd att vi inte har fått till ett bra allianssamarbete. Men, bitter, det har jag inte blivit, och inte gentemot centern. Det är skillnad på bitter och ledsen!

  10. Jan Nilsson

    Jonas och Andreas, jag är inte så förvånad över att ni öppet applåderar att vänstersidan går in och ”designar” oppositionen som man finner för gott. Det finns väl som en tradition i kommunismen där ert parti har sina rötter? Med detta inte sagt att ni bekänner er till den, det vet jag inget om.

  11. mattias

    jag förstår inte triangelns upprördhet…ni har fått de röster ni fått, ni samarbetar med de som vill samarbeta med er, c är större än något annat oppositionsparti…hur mycket ni ökat eller minskat sedan tidigare val är fullständigt oväsentligt…ni har fortfarande de röster ni har. Alliansen är inget parti…och har man valt alliansen innan man väljer parti kanske man känner sig lurad….men det finns det inte mycket att göra åt.

  12. Monica Wahlström

    Svar till Jan Nilsson (2010-12-11 00:50)
    Jan, nu känns det som om du drar väldigt långa växlar!

    Jag vill ju så innerligt inte tro att S kommer att gå emot vad som är kutym och elegans i kommunalpolitiken och hoppas fortsatt att de gör som vanligt och lägger ner sina röster detta gäller även V. Men, det skulle vara intressant att öppet höra argumentationen, jag antar att det finns anledningar närmare tillhands än det du insinuerar. Men, vi kanske aldrig får veta? Och än har vi fullmäktigemötet framför oss…

  13. Monica Wahlström

    Svar till mattias (2010-12-11 05:28)
    Du har rätt i att det inte finns mycket att göra åt att man känner sig besviken när man som jag hade alians som mål.Anledningen till att C föll bort när jag satte mig in i Vns lokala borgerliga partier var just att de hade deklarerat avstånd från fördjupat allianssamarbete efter förra valet.Det är skillnad på riks-och kommunpolitik, och jag försökte välja parti utifrån de kommunala förutsättningarna,men det går inte bortse från vissa övergripande förhållanden.Att inte vilja allians diskvalificerade C.Jag hade ändå hoppats på samarbete i praktiken, och velat jobba mot 2014 med bra samarbete då!

  14. Jonas

    Jan, nu börjar du väl ändå gå för långt. En låg och ganska substanslös kommentar. Tror du verkligen själv på det du skriver, jag trodde att du kunde göra mer mogna analyser än så! Jag tycker verkligen inte att vi i denna disskusion skall börja ta upp respektive partis historia, det finns en hel del skämmande att nämna om högerns historia. Dessa tror jag dock inte har något med dagens ställningstaganden i denna fråga att göra.

  15. Andreas Jansson

    Jag svarade dig i min blogg. Läs vad inlägget heter, sen om du hittar ditt namn i inlägget så ber jag om ursäkt, men jag tror bestämt inte att du hittar det där.

    Trevlig fortsättning på helgen Monica!

  16. Jan Nilsson

    Monica, jag tänkte bara på det där med ”traditioner”. Jag tror det finns en orsak till att S generellt skäms när partikamrater går in och styr i oppositionen när man har majoritet. V gör det inte.
    Det kan ha med ”traditioner” att göra, socialdemokraterna har en utpräglat demokratisk tradition. Jag har inte skyllt varken Jonas eller Andreas för att vara kommunister. Det ser man om man läser min kommentar.
    Inte är jag inträngd eller arg heller, som Andreas skrev på sin blogg. 😉

  17. Monica Wahlström

    Svar till Andreas Jansson (2010-12-11 11:02)
    Repeterar: Okej, Andreas, men trots rubriken har du skrivit: ”Vilka reaktioner, vilka desperata utspel i ren besvikelse, vilka låga människor.. Allt från borgerliga företrädare i Vännäs, personvalda fritidspolitiker.” – jag är ju en borgerlig företrädare och har dessutom uttryck mig aktivt, så jag kände mig omfamnad av dina ord.

    Känns bra att du inte menade mig, och, kom ihåg att jag uppskattar ärlighet och öppenhet! Så du får gärna uttrycka om du uppfattar att jag agerar på ett icke-korrekt sätt – skrivandet är ett bra verktyg, men ibland blir det inte rätt stilnivå och missuppfattningar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.