Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Vad är politik?

Katarina Hampusson har med anledning av mitt inlägg häromdagen ställt några frågor runt händelserna i politiken i Vännäs. Hon undrar om det inte bara varit en valteknisk samverkan som spruckit mellan C-M-Fp-Kd och om det inte bara är en valteknisk samverkan som Socialdemokraterna nu har med Centern.

Det får mig att fundera lite mer runt politiken, och skillnaden mellan rikspolitik och kommunalpolitik. Vissa säger att kommunpolitiken handlar om att få kommunens verksamheter att fungera och att det är partipolitik i mycket begränsad utsträckning, vissa talar till och med i siffror, och menar att det är annat än partipolitik till 90-95%. (Jag kan nog invända lite mot detta, för är det på det viset skulle man ju lika gärna kunna ha tjänstemän som styrde enbart. Visserligen kanske vissa saker då skulle bli bättre 🙂 men så är det ju nu inte!)

Ändå är ju kommunerna partipolitiskt organiserade och Vännäs enbart i etablerade partier som är representerade i riksdagen (tack och lov minus SD).

Då är frågan – vad är partipolitk och vad är "annan" politik? Saken är att väldigt mycket som görs i kommunen direkt påverkas av besluten från riksdagen. De kommunala politikerna ska få ihop den kommunala budgeten så att allt som riksdagen anger uppfylls, och alla medborgare ska ha samma rättigheter oavsett var man bor. Kommunpolitikerna måste se till att prioritera så att både äldrevården, ungdomar, skola, utveckling och personer med beroendeproblematik får det som de behöver och har rätt till. Och alla andra områden också. God samverkan blir viktig – särskilt med tanke på att politikerna i kommunen är fritidspolitiker i allra högsta utsträckning.

Samtidigt är det så att det är ganska många miljoner kronor, dessa som ska fördelas av kommunpolitikerna. Därför är det ju så att kommunpolitikerna har en hel del inflytande, och det blir ju olika betoning i prioriteringarna beroende på den eller de linjer som olika politiker betonar och jobbar efter.

Jag engagerade mig i kommunalpolitiken för jag såg att det fanns möjligheter att få delaktighet i processerna som ligger bakom de prioriteringar som ska till och jag tycker också att man istället för att beklaga sig och tycka det ena och det andra om kommunen ska ta chansen att vara med.

Detta som en liten inledning till frågan om valteknisk samverkan. Den återkommer jag till, kanske senare ikväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.