Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Men titta hur fiskarna i floden dricker!

 Sitter i min ensamhet och gör en spotify-lista med julmusik. Jag vill ha traditionellt, men lite uppblandat med modernare musik, jag vill ha svenskt, klassiskt, engelska carols och lite spanskt och katalanskt. Det blir en salig blandning!

Det finns en kategori barnjulsånger i Spanien som är väldigt roliga. I vissa delar av Spanien är det tradition att man på julaftonskvällen sjunger tillsammans, och barnen brukar akomanjera med lite enkla instrument, kastanjetter och liknande, och en annan klassisker är att ta en speciell flaska (anisbrännvisflaska, men tom!) som har ett slags rutmönster i glaset, så kan man ta en pinne och dra över flaskan, och till den musik barnen själv producerar sjungs klassiska barnjulsånger. 

Texten på en av dem tycker jag är lika rolig varje gång, det blir så här ungefär: men titta hur fiskarna i floden dricker, men titta hur de dricker eftersom de har sett Gud födas. De dricker, och dricker och dricker lite mer, fiskarna i floden, för de har sett Gud födas.

Det finns säkert en fin etymologisk förklaring till texten, men den har jag aldrig sökt efter, jag njuter bara av denna roliga julsång!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.