Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Rävspel?

 För en tid sedan skrev Stina Jansson om rävaktiga makthungriga män i ett vasst inlägg, med syftning till valet. Då jag satt med i förhandlingarna där Stinas parti var representerat och inte kände igen beskrivningen bad jag om ett förtydligande och klarspråk. Detta har inte kommit. 

Jag har ett vagt minne av att ovanstående spel fanns hos min farmor, men själv tyckte jag mer om Chinaschack. 

Idag på fullmäktige fick jag en ny spelupplevelse. När punkt nummer 21 var avhandlad annonserade ordförande en punkt 22 a. Den handlade om att utöka ledamöterna i den mest inflytelserika nämnden – kommunstyrelsen. Ersättarna föreslogs nu ökas från 9 st till 11 st. Genast nominerade Centerpartiet en kandidat, innan den socialdemokratiska ledamoten som la fram förslaget ens hunnit dra andan. 

Saken är att denna punkt var helt ny och helt okänd. Åtminstone för mig och mitt parti, och även vet jag att det var så för åtminstone tre andra partier i fullmäktige. Den hade inte annonserats på något vis alls. Och då ska vi ha i beaktan att fullmäktiges socialdemokratiske ordförande hade inbjudit samtliga gruppledare till ett förmöte klockan 10 idag. Detta avslutades också redan kl 11.15, så det fanns gott om tid över för att informera om att man hade för avsikt att lägga ett förslag till utökning av kommunstyrelsen. (Det hade också varit elegant att avisera en ytterligare punkt på dagordningen vid mötets inledande men så gjordes inte.)

En annan viktig synpunkt för vännäsborna är också att just precis detta förslag, att utöka kommunstyrelsens ersättare, RÖSTADES NED av socialdemokraterna så sent som i juni. I juni i år, alltså för bara några månader sedan!

Man gjorde en översyn av den politiska organisationen och kom fram till att MINSKA i flera nämnder, man bestämde också att satsa på en utökning av arvoderad post till oppositionen (numera ska det vara ett andra kommmunalråd på 75 % där det tidigare var ett oppositionsråd på 50 %). Dessa ändringar brukar man se till att göra före ett val, för att inte försöka anpassa poster med utgångspunkt i valresultat. 

Men – idag i Vännäs lägger alltså Socialdemokraterna fram samma förslag som man själv röstade ner i juni, tillsammans med C och utan att det annonseras eller informeras trots goda möjligheter. Inte vet jag heller om detta är rävspel, men heltigenom rent och schyst tycker jag inte att det känns!

14 kommentarer

 1. Monica Wahlström

  Alltså, jag har ju gett mig in i lokalpolitiken för att det finns mycket viktigt och bra och intressant att verka för i en positiv riktning för Vännäs. MEN – jag vet ju att det finns massa spel och sånt i politiken, fast har tittat till många av de personer jag kommit i kontakt med under den inledande tiden runt politiken, och många är ju väldigt vettiga! Jag är nog för naiv och vill för väl och tror för gott, för sånt här känns verkligen inte schyst, särskilt inte gällade de som man tror i första hand vill gott för Vännäs!

 2. Hans-Inge Smetana

  Bra skrivet Monica! Jag undrar vart rävarna finns och Stina bedyrar ju att de inte finns i det parti hon tillhör. Nu vet vi av gårdagens fullmäktige att det var just där dom fanns. Är hon redan förblindad eller har hon fått fel info från förhandlingarna?

 3. Stina Jansson

  Hej Monika, jag har bloggat http://blogg.vk.se/stinajansson/2010/12/21/om-ravar-maktspel-och-valsamverkan-som-sprack-203194
  men i ett antal kommentarsfält kommer här även en något kortad version.

  Hela den här förhandlingen och efterspelet som följt efter att den avslutats är bedrövlig. Du som suttit i förhandlingsgruppen vet vad som har utspelat sig & en del av oss som inte har deltagit i förhandlingarna vet det också.

  Centerpartiets önskan har hela tiden varit att valresultatet ska respekteras. Det förslag som ’triangeln’ presenterade för C:s förhandlingsdelegation…

  (forts i del 2

 4. Stina Jansson

  Del 2:

  …den 15/11 var helt oacceptabelt och avvisades därför av en enig kretsstyrelse. Flera förhandlingsträffar hade redan hållits och det fanns ingen tid till fortsatta förhandlingar med både nomineringsstämma och valberedningsarbete som väntade.

  Rävspelet som pågått både på arenan och utanför kan inte ha undgått någon som varit i närheten av förhandlingarna, och det har varit mycket osmakligt, det står jag fast vid. För första gången hade M, Kd och Fp tillsammans fler mandat än C och ni trodde väl i och med detta och med tumultet i Vilhelmina i färskt minne…

  (forts i del 3)

 5. Stina Jansson

  Del 3:

  …att det här skulle vara en enkel match. Men det som utspelade sig i Vilhelmina var ett helt annat scenario, och det vet ni mycket väl. Här finns ingen allians, ingen enad borgerlig samverkan, utan två oppositionsalternativ att ta ställning till. Ni spelade ett högt spel men det gick inte vägen.

  C har skickat ett brev till gruppledarna för M, Kd, och Fp samt till media för att förtydliga och motivera vårt ställningstagande. I detta brev har vi även uttryckt en önskan att parterna efter avslutad förhandling godtar beslutet & går vidare utan att ifrågasätta…

  (forts i del 4)

 6. Stina Jansson

  Del 4:

  …och smutskasta varandra, av respekt för de demokratiska spelreglerna. Detta har ni inte respekterat. Ironiskt nog säger ni er ha hopp om att kunna ena borgerligheten och kunna skapa en allians i Vännäs. Då är det sannerligen dags att börja bete sig mera städat och vårda den ömtåliga relation som kanske ändå finns någonstans under den bråte som kastats över oss den senaste tiden.

  C hade önskat en fortsatt borgerlig valteknisk samverkan men under rådande förutsättningar var detta inte möjligt. ’Triangeln’ M-Kd-Fp hade oss ett tag i en riktigt strupgrepp…

  (forts i del 5)

 7. Stina Jansson

  Del 5:

  …och vi trodde även själva när beslutet om att avvisa förhandlingsbudet togs att vi skulle förlora ett flertal platser i styrelse och nämnder denna mandatperiod. Väl medvetna om att denna risk fanns fattade kretsstyrelsen ändå detta beslut för att vi skulle kunna gå vidare, rakryggade om än decimerade. Att det sedan utvecklade sig till att vi skulle lämna valfullmäktige med alla vice ordförandeplatserna ändrar inte på detta.

  (forts i del 6)

 8. Stina Jansson

  Del 6:

  Jag hoppas nu att vi alla kan lämna den här sandlådan bakom oss och konstruktivt jobba för att driva en politik som är bra för Vännäs. Fortsatt käbbel, gliringar och tjuvnyp gagnar definitivt inte vår kommun och dess utveckling, vilket jag utgår ifrån ligger högt på priolistan för samtliga folkvalda.

 9. Monica Wahlström

  Svar till Stina Jansson (2010-12-21 22:40)
  Jag har besvarat ditt inlägg innan jag såg att du kommenterat här. Egentligen är det bara i ett inlägg (http://blogg.vk.se/monica-wahlstrom-vannas/2010/11/25/vannaspolitiken-198977) som jag skrivit om själva förhandlingarna. Sedan har det varit runt sådant utanför, c:s och S:s fortsatta tillvägagångssätt. En sak Stina, som jag gärna hade sett dig kommentera är C:s totala förnekande av poängmodellen. Det är en etablerad modell för valda församlingar och används i många sammanhang, och den uträknas proportionellt från valresultatet. Utifrån den var ”triangelns” förslag lagda.

 10. Monica Wahlström

  En sak till Stina, jag är förvånad då jag inte hittar ditt namn i någon nämnd eller styrelse! Jag hade nog anat och hoppats att dina kunskaper skulle komma fram, kanske i den nämnd där jag är invald (Plan- och miljö). Det var tråkigt! För jag tror att det handlar mycket om engagemang för att det ska bli bra, och sådant förefaller du ha!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.