Monica Wahlström, Vännäs

En liten växt som kan hindra dig från att få bygga hus

Ävjepilört.

Ja, det är en växt som betraktas som sårbar, alltså en hotad växt enligt Naturvårdsverket. Den finns i Vännäs och är skyddsvärd. Alltså kan det innebära att man inte ska ge bygglov, under vissa förutsättnigar om ävjepilörten växer där någon hittar sin drömtomt.

Detta har vi pratat om på plan- och miljönämnden idag. Samt om detaljplaner för förskola på Lägret, att den fastigheten ska heta Viggen, detaljplan för p-platser vid järnvägsstationen när pendeltåget ska igång, att börja titta på detaljplan för tågstopp i Vännäsby, verksamhetsberättelser och därmed en inblick i arbetet inom Räddningstjänsten, miljö- och hälsoskyddet och plan- och byggfrågor. Med mera! En späckad och oerhört intressant dag! Kopiera länken och läs mer om ävjepilörten:

http://www.sbf.c.se/www/upl/files/vjepilrt_87.pdf

En kommentar

  1. Malin Karlsson

    Jag tror att man ska ha ganska annorlunda preferenser om man drömmer om att bygga just där ävjepilörten växer. Den är ettårig och gror helst på gyttjiga flacka stränder och gärna där kor betar. Den har den senaste tiden etablerat sig på flera nyrestaurerade sådana marker längs Vindelälven som Vindelälvens Naturbeten röjt rena från sly och låtit beta. Det skulle till och med kunna vara så att på några av de platserna så har hus och tomter i högre läge i närheten blivit attraktivare tack vare den uppöppnade vattenutsikten. Det är svårt att väga olika värden mot varandra precis som jag anar att du syftar till. ”Ekosystemstjänster” är ett spännande grepp (och ett riktigt inneord just nu) för att försöka ekonomiskt värdera biologisk mångfald. Ni får väl börja räkna in ekosystemtjänsterna när ni ska väga för och emot i olika ärenden i nämnden;-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.