Monica Wahlström, Vännäs

Social insatsstyrka?

Satt och bläddrade bland mina alltför många olästa mail på jobbet innan jag gick på påskledighet. Hittade lite information om ett regeringsuppdrag, där man ska inrätta sociala insatsstyrkor på försök i ett antal kommuner. Framförallt i storstadsområdena, men även i Borlänge och Boden. 

Det framgår att syftet är att förhindra att ungdomar hamnar i kriminella nätverk, och man ska försöka få fram en riskbedömningsmanual för att bättre kunna identifiera vilka unga som löper risk att rekryteras till kriminella nätverk eller som vill hoppa av ett kriminellt nätverk. Man ska också ta fram vilka stödinsatser dessa ungdomar bör ha. 

Det låter för mig på ett vis intressant detta, även om namnet "social insatsgrupp" känns lite främmande i mina öron. 

Sedan kommer det som är kopplat till mitt senaste inlägg. Det står såhär, i ett PM från Justitiedepartementet: "Utgångspunkten för deltagande kommuner ska vara att socialtjänsten är sammanhållande kontaktpunkt."

I ett penndrag har ett regeringsdepartement satt en agenda för socialtjänsten i kommunerna som är med i pilotprojektet. Om några ekonomiska medel avsätts framgår inte. 

Om detta faller väl ut kan det hända att det permanentas och blir något som samtliga kommuner ska pyssla med, med diverse kontroller och uppföljningar antingen från Socialstyrelsen eller Rikspolisstyrelsen. 

Då sitter man med det kommunala självstyret igen, och den ansvariga förvaltningen måste kämpa till sig medel av de kommunala politikerna som ska prioritera bland alla verksamheter som kanske flera stycken får liknande "uppdrag".

Just i Vännäs vet jag inte om det finns behov av en "social insatsstyrka" dock, vilket innebär att detta kanske är en sådan insats som inte riktigt är relevant för en kommun av Vännäs storlek. Förhoppningsvis kan en social insatsstyrka i Umeå vara nog…

7 kommentarer

 1. Viking

  Öronmärkta pengar till våra insatsstyrkor i Afghanistan och Libyen dränerar samhället på pengar, bl.a. till sådana sociala insatser som du beskriver.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Viking (2011-04-22 17:59)
  Om du läser inlägget en gång till ser du att detta är en helt ny företeelse som ska prövas, ett försök.

  Vidare kommer initiatiet från justitiedepartementet, inte från försvarsdepartementet. Även inom regeringen är det ju skilda verksamheter. Insatsstyrkor där vi deltar i gemensamma internationella projekt har sin budget, och det är bra att Sverige finns med på den internationella arenan.

 3. Viking

  Skattebetalarnas vårdpengar går till riskkapitalister i skatteparadisen. Vad får du ut av de enorma kostnader krigen medför? Blir vi kvar där 1 eller 10 eller 20 eller 30 år framöver? En enorm ungdomsarbetslöshet. Läser idag att Umeå Universitet aldrig haft så många sökanden som nu. Jobb saknas ju, bostäder saknas, skattesänkningar. 40-talister som sitter som proppar på sina jobb upp emot 70-års åldern. Snacka om att ungdomskriminaliteten frodas! Men so what säger du.

  Vi behöver flera rosa stridsvagnar! Vi ALLA ska va’ me’!

 4. Monica Wahlström

  Svar till Viking (2011-04-23 12:42)
  Kanske har det gått dig förbi att den stora babyboomens barn (de första åren runt -90) nu gått ut gymnasiet? Jag tror att 92:orna är särdeles många, och det är de som tar studenten nu i vår.

  Därav högt söktryck på universitetet i höst!

 5. RWR

  Viking är dåligt påläst! Skatteintäkterna har ökat med 156 miljarder sedan 2005. Vi kan glädjas åt att vår regering inte bara har gjort det möjligt att trygga vår välfärd även framöver! Man har på samma gång gett oss arbetare mer i plånboken långt mer än våra fackliga företrädare någonsin kunnat bidra till.

  Dessutom leder skattesänkningar till att vi slipper det som Viking ger uttryck för nämligen en åderlåtning av kapital pga för högt skattetryck. Vi kan gotta oss över att se en kapitalström som vänder åter till vårt land och ger hopp för framtiden.

  Glad påsk!

 6. Viking

  De långsiktiga problemet kring välfärdens finansiering kvarstår.

  Ca 43 miljarder kr av statsbudgeten går till militären, samtidigt som du saknar pengar till sociala insatsstyrkor för arbetslösa kriminella ungdomar här hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.