Monica Wahlström, Vännäs

Är frågan om byskolor ideologisk?

Detta har dryftats här på VK-bloggen med anledning av vändningarna i frågan runt förskolemodul i Tväråbäck.

Först vill jag ge en stor eloge till Pia som på grund av sitt eget stora intresse i frågan gjorde sig fri och kom och satt med på kommunfullmäktige i tisdags. Hon nyttjade också den demokratiska möjligheten att träda fram på "allmänhetens frågestund". Jag blev nog lite förbryllad över att hon fick så väldigt kortfattat och nästan avhugget svar av kommunalrådet. Frågan ska dock en vända till i fullmäktige, och då gissar jag att den åter passerar kommunstyrelsen också (?).

Är detta då en ideologisk fråga, där (citat): "Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har aldrig värnat det småskaliga och unika. Alla barn ska stöpas i samma form och kosta lika mycket."  (en kommentar i Andreas blogg) och partier tillhörande alliansen mer värnar om byskolor som en del i landsbygdsutveckling, samt att ge individen möjligheter att påverka och utforma innehållet i barnomsorgen genom fler valmöjligeter.

Jag ställer frågan då jag ag såg att Fi (som ideologiskt ligger till vänster) i Skånekommunen Simrishamn går till strid bland annat för att rädda byskolor, som den borgerliga majoriteten där har beslutat att lägga ner.

Kan det vara ytterligare en fråga som är mer "förvaltningsmässig" än ideologisk? Och när en majoritet som blir den som har det praktiska ansvaret år efter år att få ihop alla delarna i budgeten, samt alla krav som skolverk och andra myndigheter stället på samtliga skolor utifrån – då tenderar att se mer till "totalen", kommunens budget i balans, effektiviseringar och annat, och låter mer ideologiska strömningar stå tillbaka?

Jag har inget svar men noterar att samma slags argumentation används i Vännäs som i Simrishamn.

3 kommentarer

 1. Barbro Johansson

  Frågan är i högsta grad berättigad. Eftersom Tväråbäcksbygden i tio tals år arbetat för att få en förskoleavdelning till Tväråbäck.Många gånger har det varit nära att förverkligas, men liksom nu har (vissa politiker och tjänstemän)panikbromsat och gjort U-svängar.Under tiden har barnen placerats i Vännäs-Vännäsby ingen fördel för bygden och familjerna.
  Vän av ordning frågar sig, finns en beräkning med i detta fulspel??
  Tycker att de styrande skall ta sig en ordentlig funderare om man skall stå vid sitt ord och värna hela kommunen, eller. Vi är många som inte ser denna hantering som Landsbygdsutveckling snarare motsatsen.
  Vad vi alldeles säkert vet är att kommunen är beroende av både landsbygd och mer tätbebodda orter.
  En stor del av inflyttningen sker som bekant till byarna och dessa skattekronor är värdefulla. MEN då måste också det finnas en klarsynthet bland de styrande, att inte utarma landsbygden på viktig service.TÄNK TILL!

 2. Pia

  Tack Monica! Jag är lika förvånad som dig, jag hade nog faktiskt förväntat mig ett svar på en så enkel fråga. Undrade lite om jag var otydlig i min fråga… men näe, den var enkel och glasklar. Alla andra förstod ju!

  Kommunalrådet försökte förtydliga sitt svar efter mötet…men… jag har fortfarande inte fått svar på min fråga…

  Jag har en känsla av ett stöd från dig och ditt parti, jag hoppas att den känslan är rätt?

  Att tro på landsbygdsutveckling och inflyttning i kombination med god vilja och positiv inställning
  måste väl vara en bra början på en växande framtid!

  Jag håller fast vid att man måste satsa för att vinna, hur ska vi annars locka folk till vår kommun?

 3. RWR

  Du har nog slagit huvudet på spiken. Det är naturligtvis alltid en ”förvaltningsmässig” fråga. Vi har i vårt land en förmåga att skriva ner vår politiska motståndare i tider av opposition samt skriva upp vår egen förmåga i densamma. Dock kvarstår det faktum att den socialistiska sidan har ett stort problem då deras förslag oftast förvärrar möjligheten att utveckla ett samhälle då kostnaderna oftast överstiger tillgångarna och åtgärder ofta syftar till att kväva dynamiken i ekonomin. Det resulterar i mindre kapitalbildning men samtidigt större löften.

  Politiker i Simrishamn jobbar för en förbättring av förutsättningarna men ser just nu begränsningar. Frågan är om Vännäs någonsin kan komma på banan utan ett maktskifte?

  Många av dom lokala frågorna handlar snarast om makt än folks väl och ve, tyvärr!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.