Monica Wahlström, Vännäs

Att inte köpa återvunnet på second hand…

Häromdagen var jag med på en utbildningsdag om LOU – lagen om offentlig upphandling. Jag är i mitt arbete en av dem som då och då gör diverse beställningar. Som chef och verksamhetsansvarig är det tusentals saker att hålla reda på. Jag erkänner att mina kunskaper i LOU varit begränsade. Nu vet jag bättre.

OM jag gör något inköp ska jag tänka efter om mitt inköp och alla andra inköp i kommunen av en liknande produkt under ett år kan uppgåt till en totalsumma på 287 000 kronor. Då ska en upphandling göras eller ha gjorts. Förhoppningsvis finns redan ramavtal på företag som tillhandahåller den produkt jag behöver. Då ska jag köpa den därifrån. Även om det är billigare på nåt annat ställe. Eller skulle vara billigare att köpa den på andrahandsmarknaden.

Det var intressant att få lite insyn i detta. Och, även om det kan verka krångligt är det ju ett gott syfte, dels att samtliga kommunala inköp troligtvis blir billigare av samma produkttyp eftersom det upphandlats ramavtal. Samt att det faktiskt även är korruptionsförebyggande, då jag inte kan handla till exempel av min granne eller brorsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.