Monica Wahlström, Vännäs

Svårt och komplicerat

Läser i en artikel i DN att antalet anmälda fall av barnmisshandel har ökat kraftigt. Man vet inte riktigt vad det beror på, om det är så att det sker fler fall av misshandel, eller om det är så att det är fler fall som anmäls till polisen.

Det som dock inte lyfts i artikeln är vad som händer sedan. Hur många fall som anmäls till polisen som sedan går vidare. Första steget är ju huruvida det blir några förhör. Och nästa steg är vilka fall som går vidare till åtal. Det här är också mycket viktigt att titta på! Min uppfattning är att när den person som misstänks för misshandel helt nekar, då är oddsen mycket små att det ska bli något åtal, om det inte är så att det finns dokumenterade skador och rejäl bevisning. Gäller i ännu högre utsträckning om brottet handlar om misstänkta sexuella övergrepp.

Svåra frågor, där detta med barnperspektiv och barnets upplevelse inte alltid enkelt inrättas i lagverket och formaliteterna som krävs inom rättsväsendet.

En kommentar

 1. Annelie Eriksson

  Det är verkligen dags för en översyn av barns rättssäkerhet i vårt samhälle idag.

  Personligen upplever jag att den är näst intill obefintligt med krav på ”öppna frågor” i polisförhör och att vara ”lagom” regelbunden i sin berättelse.

  Man återkommer ofta till frågan: Vad är värre?
  Ett barn som blir utsatt för övergrepp, men inte kan få sin förövare åtalad och/eller dömd samt skadestånd och upprättelse. Eller en vuxen som bli oskyldigt dömd. Vems rättssäkerhet är viktigare att skydda?

  Sen påstår jag inte att det finns någon enkel lösning. Men en något jämnare balans måste det gå att uppnå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.