Monica Wahlström, Vännäs

Om fetma och diverse kostråd

Fetma,  var enligt BMI för ett par veckor sedan min dom. Nu har jag tagit ett krafttag och ligger efter några kilos viktnedgång i spannet för övervikt, och siktar på att nå normalvikt inom ett par månader.

Jag läste en rolig krönika om det närmast absurda "fettkrig" som utspelas mellan olika skolor för viktnedgång. Jag måste citera lite: "Striden om våra matvanor förefaller vara det närmaste Sverige har kommit religionskrig sedan 1600-talet. Bland parterna märks främst Fett-falangisterna som betraktar kolhydrater som syndiga, GI-gerillan som fäster stor vikt vid blodets renhet, samt det traditionalistiska Tallriksfolket som anser att människan inte får avstå något näringsämne. Mellan dessa grupper är fientligheten total. Både förtal och hot har förekommit. (…) Avslöjandet att amerikansk köttindustri stöder fettdieten är varken unikt eller särskilt spännande. Samtidigt finns, bland dem som anser sig ha blivit hjälpta av endera metod, en uppriktig vilja att sprida frälsarkuren vidare. Konvertiter är som regel de mest troende, och så gäller även här, både i köttkyrkan och i salladssekten. I grunden är det hela ändå rätt enkelt. Det finns säkert en del klokskap hos de olika dietfalangerna, men för mycket näring och för lite motion kommer alltid att leda till fler kilon. Det är den hårda sanningen."

Många kängor kastas också mot Livsmedelsverket. De har nog lessnat lite nu, och skriver ett ganska skarpt inlägg, där kontentan är att de FAKTISKT följer gällande forskning i sina kostråd. Jag tycker det är uppfriskande att en myndighet skriver "Det är inte sant." och "Det stämmer inte". På Newsmill kommenterar Maria Sitell (bla dietist) att vissa av debattörerna inom området visserligen kan ha mycket tjusiga titlar inom medicin eller annat vetenskapligt som slår högt, men att de inte är inlästa på och specialister inom nutrionslära, vilket Livsmedelsverkets experter är, och det tycker jag är en intressant aspekt.

Jag har provat både lågkalorikost, GI och LCHF. Jag vet att alla metoder fungerar – om de följs. Däremot tror jag också att det är genetiska förutsättningar som anger vad som är "känsligast", och jag tror att jag lägger på mig fett och därmed behöver använda mig av högintensiv träning (inte bara promenader, utan svettas…) och att dra ner på fett. Detta med genetiska förusättningar går det bra att höra mer om när du klickar här.

2 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Jag blir också riktigt förvirrad med dagens alla olika kostråd. Jag har sakta med säker bliv mer mullig under åren (i synnerhet nu när jag är äldre) och jag har provat rätt så många av dagens dieter. Men till slut inser jag att det bästa kostrådet för att hålla ner vikten är: låg fett, låt socker ock låg intag. Punkt slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.