Monica Wahlström, Vännäs

Angående poliska möten i ev religiösa lokaler

 Andreas Jansson, vänsterpartiets kommunstyrelseledamot, har skrivit en motion om att inte använda gudstjänstlokaler till politiska möten. Han är inte med i fullmäktige, och hursom antar jag att motionen ska gå genom partigruppen. Det är alltså ingen lagd motion ännu, men hans tydliga uppfattning. 

I sitt blogginlägg har några kommentarer kretsat kring hur man ska se på lokaler. Själv har jag vid flera tillfällen varit i fikalokalen i anslutning till Missonskyrkans gudstjänstlokal. Fikalokalen är mycket trivsam och ypperligt lämplig för kurs, konferens och samlingar av olika slag. Ska då den delen diskvalificeras för att det i anslutning, och i "samma byggnad" finns en religiös lokal? 

Det tycker faktiskt inte jag!

Andreas säger såhär i en bloggkommentar: "Bedrivs det någon religiös verksamhet på plats så är det en religiös lokal, det kan väl knappast vara på ett annat sätt?"

Denna hållning uppmanar jag nog Andreas att se över. Jag skulle till exempel om jag hade en anställd som frågade efter någon plats att utöva egen religiös verksamhet på(en pingstvän kanske vill be och läsa biblen en stund under lunchrasten, eller en muslim kanske vill rulla ut en bönematta och be) – nog försöka tillgodose en sådan önskan, under förutsättning att det finns någon lämpligt utrymme som inte behövs för verksamheten vid samma tidpunkt. 

Enligt Andras resonemang ovan skulle hela vård- och omsorgskontoret bli en "religiös lokal", och så kanske inte Andreas menar. 

 

6 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  Ditt exempel är ett lysande exempel på att inte vilja förstå eller lura andra!

  Nog förstår du att det inte är så jag menar om du läser båda mina inlägg om saken. När motionen är inlämnad nästa vecka så får du även möjlighet att läsa den.

  Poängen i motionen är inte religionen i sig, utan att alla ska kunna delta i demokratin utan att det ligger ett undertryckt religiöst budskap där sammanträden ligger.

  Exemplet med fd missionshus som är omgjord till byastugor utan religiösa budskap kan vara helt lämpliga lokaler att sammanträda i. Missionskyrkans lokal är inte det.

 2. Stina Jansson

  Bra skrivet Monica! Jag har själv funderat en hel del kring detta efter Andreas utspel.

  Var drar man gränsen? Vilka avvägningar bör göras i fall där man känner att det stärker demokratin att kunna förlägga sammanträden och sammankomster utanför tätorterna Vännäs och Vännäsby, och på så sätt göra det möjligt för människor som inte så enkelt kan ta sig till tätorterna för att närvara? Om bönhus, efs-lokaler och missionshus och liknande ska vara undantagna återstår inte många lokaler i byarna som klarar att inhysa exv hela Vännäs kommunfullmäktige.

 3. Annelie Eriksson

  Men är inte det största problemet kristendomens i det närmaste absoluta särställning i denna typ av fråga?

  Vid utlokalisering av möten sker det nästan uteslutande till kristna samlingslokaler. Inte till andra typer av religiösa lokaler eller lokaler hållna av annat föreningsliv. (Ja, jag jämställer de båda.)

  Jag anser att valet av lokal är ett problem när det gynnar i huvudsak bara en grupp av människor. Tror säkert fler än Missionskyrkan skulle uppskatta både besöket och pengarna (kanske ute och cyklar, men jag gissar att man betalar någon form av hyra för lokalen?)

  Poängen med att använda andra lokaler för att nå större delar av befolkningen tycker jag är hedervärd och bör fortsätta. Men når man inte fler om man dessutom använder sig av olika typer av föreningslokaler?

  Vad gäller just Missionskyrkans lämpliga lokaler torde problemet vara lätt avhjälpt med att fräscha upp festsalen på Medborgarhuset. Det hus som borde vara rätt självklart att använda sig av i kommunpolitiska sammanhang och ändå bara är ett stenkast därifrån.

 4. Monica Wahlström

  Svar till Annelie Eriksson (2011-10-02 13:54)
  Jag tror inte det är så många lokaler som erbjuder uthyrning med service i form av fika och lunchanordning.

  Sen är det väl inte särskilt märkligt att de flesta religiösa lokalerna i våra trakter är kristna. Vi har väl inte haft så stora grupper av judar traditionellt, eller andra religioner heller. Islam – där får man hoppas det bildas fler lokaler, då jag snarare tror de har behov av att hitta samlingsplatser. Vill de sedan hyra ut dessa skulle jag gärna se över möjligheten om den låg centralt, var fräsch, ändamålsenlig och erbjöd den service som behövs för att ha kurs/arbetsmöten etc.

  Vad jag tycker man bör fundera över är detta att ladda en lokal på ett sådant sätt. Det känns ju som att en lokal kan bli förgiftad om man inte kan vistas i den pga att man i en viss del av den har en religiös aktivitet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.