Monica Wahlström, Vännäs

Erik Ullenhag och integrationspolitiken

 Igår var jag på ett mycket trevligt arrangemang ordnat av Folkpartiet i Umeå, Erik Ullenhag hade tillbringat dagen i Umeå och avslutade på Officersmässen. 

Han pratade om integrationens utmaningar. Om att reformen som la om kursen för mindre än ett år sedan är en stor reform och att det förmodligen kommer att ta viss tid innan resultaten syns. Dock – att vi ska ha i åtanke att det är en helt förändrad syn. 

Några invandrare i publiken frågade frågor och visade på frustration. Även jag kan känna ganska stor frustration, och vänner till mig som är flyktingar eller invandrare känner ofta frustrationen. Att det går långsamt. De segregerade områdena. De enorma svårigheterna att få jobb.

Jag tänker själv som så, att det är ju en väldigt stor tank som måste vändas. År av märklig integrationspolitik kommer inte – hur bra förslag man än har – att kunna vändas på en eller ett par år. För inte länge sedan var det inte TILLÅTET att arbeta under asylprocessen! Klart att det ledde i en märklig riktning! 

Att nu på ett tidigt stadium försöka se till individen istället för kollektivistiskt, att försöka ta reda på vad varje enskild nyanländ har för resurser och möjligheter och redan vid inledandes språkstudier försöka matcha mot en möjlig arbetsmarknad, det är riktigt bra förändringar som vi måste hoppas ger effekt. 

För jag instämmer helt med Erik Ullenhag – nyanlända som har som mål att bli bidragsberoende finns knappast! Alla vill ha jobb och försörja sig själva, precis som de tidigare alltid gjort!

4 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Sfi-bonusen (eleven får en bonus om hon/han snabbt går igenom Sfi) som de borgerliga partierna genomfört är fruktansvärt diskriminerande! Kvinnor som får barn mitt under studierna har ingen chans till bonusen. En annan sak är att sfi-bonusen gynnar de som redan har studievana till skillnad mot de som kanske aldrig studerat innan de kom hit. Vad tänker alliansen göra åt detta?

 2. Monica Wahlström

  Svar till Conny Forsström (2011-10-01 13:27)
  Jag tycker inte om SFI-bonusen! Inte heller språktest för medborgarskap. Jag håller inte med om allt i Fp:s politik! Men, jag tror att omläggningen av politiken på området är viktig.

 3. Monica Wahlström

  Till Mr Sound.

  På grund av innehållet i din kommentar publicerar jag den inte då du är anonym. Skriver du tillbaks öppet och under äkta namn ska jag ta en ytterligare funderare!

 4. Anna Malaga

  Jag hâller absolut med. Jag jobbade ju som ”immigrant” i Sverige i somras och trivdes jättebra. Kommunen jag jobbade för bad nästan om ursäkt för att lönen var sâ lâg, men för mig var det en toppenlön och jättefina villkor. Säkert hade fler invandrare uppskattat svenska jobb, det är ju det man vill när man kommer till ett land: jobba och skaffa sig en plats i samhället. Bidragsmentaliteten är typisk svensk, den finns ingen annanstans, klart att invandrarna lär sig den ocksâ…
  I inget annat land har jag hört âsikten att invandrarna skulle vara lata. i Spanien jobbade de mer án spanjorerna och ökade sin köpkraft mer än dem, under de goda âren. Nu har de flesta âkt hem till sina länder.
  Nâgot annat jag tycker är märkligt är att man skickar en jätteklump immigranter till en liten by mitt i skogen. Är det inte bättre at man tar dit nâgra stycken först, sâ att de kan lära sig och sedan vara mentorer till nästa ”drös”? Sâ gör ju kineserna, det verkar ju fungera mycket bättre?
  Och gärna en ANING större samhällen…..
  antar att att orsaken till situationen är att avfolkningskommuner behöver pengar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.