Monica Wahlström, Vännäs

Att födas till statschef

Fram till ganska nyligen var jag svenskt lagom i frågan om vårt statskick. Jag tyckte att vårt kungahus är goda representanter för Sverige och att det är en trivsam sak att kunna ha ett "levande historiskt monument in i nutiden" där slotten faktiskt befolkas, och de stora kulturhistoriska värdena istället för att blir konferenscenter eller ytterligare museum faktiskt används, eftersom kostnaderna inte kommer att ändras om man lägger ner kungahuset och monarkin.

När Victoria och Daniel gifte sig ändrade jag ståndpunkt. Det kom sig nog när Victoria fick lov att anhålla om tillåtelse för att gifta sig med Daniel av regeringen. Samt, att det i samband med detta blev klart att hon måste gifta sig med en kristen person. Och att hon måste vara kristen.

Vi har ju religionsfrihet och att behöva få tillåtelse för att välja livskamrat – det fungerar inte för mig! Jag blev republikan!

Nu erkänner jag glatt att jag satt klistrad framför det kungliga bröllopet precis hela dagen och till sändningen slutade, och att det i morse föll en liten tår när Daniel glad och stolt berättade om sin nyfödda dotter. Självklart inväntade jag presskonferensen kl 7.00. Men, att denna bebis ska ärva en statschefspost, nej, det kan jag inte stå bakom!

Folkpartiets allmänna linje i frågan är att man står bakom Torekov-överenskommelsen, men jag vet att det finns ganska många republikaner i leden.

HUR en republik skulle se ut och hur statschefen skulle väljas har jag inte fördjupat mig i. Men gärna en mer opolitisk variant, där Victoria gärna skulle få ställa upp! Jag skulle nog kunna lägga en röst på henne, för jag tror hon är lämpad för uppdraget. Men att födas till det? Nej!

 

9 kommentarer

 1. André

  Tråkigt att du blivit republikan. Medlemmarna i kungahuset är fina representanter för Sverige, och jag har inga problem med att man föds till statschef. Torekovöverenskommelsen är olycklig då kungen har avhänts en makt han ändå inte utnyttjade. Vad jag vet röstar han inte heller… Det är väl ganska naturligt att statschefen ska gifta sig med någon som betraktar sig som kristen, då Sverige har haft kristna traditioner i snart 1 000 år. Vi har också haft monarki något längre än så även om arvsrike infördes 1544. Vad ska man ha ett opolitiskt val för? Det är ju bara ett spel för gallerierna.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Maria Skiddi (2012-02-23 20:00)
  Jo, tyvärr förefaller det bli svårare och svårare att ge sig in i politiken med rejält med andra erfarenheter sedan innan…

  Tycker ändå att det principiellt är tokigt att man föds till statschef

 3. Monica Wahlström

  Svar till André (2012-02-23 21:50)
  Visst är de fina representanter – iallafall Victoria. Som jag skrev i inlägget skulle jag gärna rösta fram henne som statschef, men det är inte demokratiskt att hon har fötts till ämbetet!

  Sedan anser jag inte det finns något alls som är ”naturligt” med att en statschef gifter sig med en kristen person! Vill statschefen eller den blivande sådan, gifta sig med en ateist, buddist, muslim eller något annat ska den självklart vara fri att göra det!

 4. Isak

  Lekte med tanken att vår nya tronarvinge hade fötts med
  Downs syndrom. Har själv en kusin med den diagnosen, och
  för mej så är han lika mycket älskad som alla andra ku-
  siner. Statistiskt så föds det 120 personer årligen med
  den diagnosen. Undrar ändå om rojalisterna hade varit
  lika entusiastiska om lilla Estelle hade fötts med ett
  sådan eller något annat litet handikapp. Det skulle nog
  inte vara helt osannolikt, att det skulle ha hänt en li-
  ten olycka i samband med födseln i så fall. För mej så
  skulle det inte vara några problem med ett kungabarn med
  ett sådant handikapp. Men när det kommer till att utse
  vem som ska vara vårt lands chef, så skall denne eller
  denna utses i demokratiska val. Tänk att något så natur-
  ligt kan vara så svårt.
  Välkommen tillbaka.

 5. Monica Wahlström

  Svar till Isak (2012-02-25 19:57)
  Som sagt, ju mer man funderar ju mer knasigt känns det att vi har ärvd tronföljd. Och att vi har en ”tron”!
  Tack för återvälkomnandet, det värmer!!!

 6. Elisabeth

  Håller fullständigt med dig i den här frågan och även jag har blivit mer och mer övertygad republikan. Det måste vara möjligt att ordna en bra representation av Sverige utan detta föråldrade ämbetsskick. Till alla övriga poster och tjänster i vårt samhälle kräver vi utbildning, lämplighet osv. och blir väldigt upprörda om någon får en tjänst pga släktskap. Även om jag är övertygad om att Victoria är duglig, så kan jag inte tycka att det är rätt att vi försörjer hennes vuxna syskon. På vilket sätt representerar de vårt land? Vi har ingen allmän stadskyrka i Sverige men kräver ändå att kungahuset och deras partners ska kalla sig kristna. Finns det verkligen någon som tror att de skulle tordas säga nåt annat? Kanske är det så enkelt att vi människor vill ha några att se upp till, drömma om, när deras egen tillvaro känns grå? Vi verkar ha ett behov av att dyrka några personer. Jämför hur vi ser mellan fingrarna på allt som personer i kungahuset gör men hur alla förtroendevalda politiker på alla nivåer nagelfars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.