Monica Wahlström, Vännäs

Skillnad mellan lekmän och proffs

 Igår presenterade arkitekthögskolestudenter sina visionära förslag för Vännäs framtid. (Jan NIlsson har skrivit mer detaljer och lagt upp foton, titta gärna).

Samtliga ansåg att det lilla stycke mark som finns kvar längs älven, mycket centralt (nedanför Shell) ska bevaras, eventuellt kan man bygga något samhällsnyttigt där. Vidare, förtäta centrum och nära tomma ytor runt omkring. 

Det var ganska befriande att höra deras resonemang. Knyt ihop delarna ovanför och nedanför järnvägen! Om ni är i Vännäs ser ni att väldigt många människor cirkulerar runt järnvägen – gör en enkel parkliknande passage (där det nu enbart finns asfalt som vetter mot baksidor av några hus). Låt den gamla infarten återuppstå. 

Rör inte andra sidan av älven, låt den få vara natur! Ni har plats nog att bygga på! 

Egentligen är det kanske lite märkligt att många planbeslut fattas mest bara utifrån vad lokalpolitikerna beslutar. Visst har vi en duktigt statsarkitekt, men denna samlade ovanifrån syn, visionära syn och det helhetsgrepp som studenterna delade – det var mycket uppfriskande!

3 kommentarer

  1. Miss Minnalainen

    Hade det inte varit bättre om du länkat till Jans inlägg och inte bara till hans blogg? Det är svårt för mig att veta vilket inlägg du syftar på.
    Bara en passus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.