Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

…och var ligger du politiskt?

 Ovanstående fråga fick jag på Facebook för någon vecka sedan. En bekants pappa fyllde år, och vi diskuterade lämpliga presenter. Han hade varit "ganska långt åt vänster, med radikala idéer" som ung, och vi skrev lite fram och tillbaks. Jag luftade en del åsikter, och min bekant (från nätet) hade inte koll på min politiska tillhörighet. Så här svarade jag:

"Ja, det finns inget etablerat parti som är samstämmigt med mina tankar och idéer, tyvärr! Det parti som ligger närmast (dock även det med vissa knasigheter) är folkpartiet. Jag anser att det är nästan en plikt att engagera sig om man kan, om man har kapacitet, om man har möjlighet och om man kan få utrymme i lokalpolitiken. Vi påverkas direkt av hur kommunpolitikerna gör sina prioriteringar ekonomiskt, och ofta är det ganska enkelt (och välkommet) om man vill engagera sig."

Så här är det. Jag är ingen infödd folkpartist som säger ja och amen till allt. Men, Folkpartiet är det parti som ligger närmast mina tankar och idéer. Det är också ett parti som har en livlig debatt och där man kan lufta många åsikter, det finns en intellektuell stimulans som jag gillar. Sen blir jag galen på burka-förbudsprat, och vissa andra saker.

 Rent demokratiskt är det ett bekymmer när det är svårt att få personer att engagera sig i lokalpolitiken. Vi har partier i Vännäs som inte har det helt lätt med att få tillräckligt med personer för att fylla sina platser. Vårt eget parti Folkpartiet är ett litet parti med få medlemmar.

Hur få fler att vlija sätta av lite tid för att vara med och påverka sin egen vardag, sina barns vardag och sina föräldrars vardag? Vi behöver bredd, vi behöver just den vanliga vännäsbon. Vilket parti du väljer spelar mindre roll, men vi behöver fler personer som engagerar sig. Även om ditt drömparti inte existerar!

2 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Bra inlägg Monica! Om du inte gillar FP så välkomnar jag dej till KD 🙂
  Men som du beskriver det är det nog för många. Man gillar inte allt så man väljer det parti som stämmer mest enligt mina värderingar. Sen kan man ju faktiskt påverka det man inte giller när man är medlem, inte att förglömma.
  Jag har funderat om det inte vore läge att man minst en period i sitt liv engagerar sig i samhällsbyggandet. För det är så jag ser det. Du och jag är med att bygga det samhälle vi vill se. Om alla förstod den möjlghet det ger så borde fler engagera sig politiskt. Det spelar mindre roll i vilket parti, bara man engagerar sig.

  Om man fick till ett system där alla medborgare en period i sitt liv engagerade sig politiskt på någon nivå ungefär som man tidigare gjorde lumpen, så skulle vi få större förståelse bland medborgarna hur samhället är uppbyggt med dess fördelar o svagheter och skulle nog få mindre klagomål etc då man själv ser hur det funkar. Och för att inte tala om hur många vi skulle få i de olika partierna. Vissa en kort period men andra under längre tid.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Hans-Inge Smetana (2012-04-19 11:14)
  Hans-Inge, du vet nog att i jämförelse med KD är jag upp över öronen förälskad i Fp 🙂

  Påtvingad samhällstjänste i partiers tjänst tror jag däremot inte på överhuvudtaget, det skulle kunna gå oerhött på tok!

  Annan slags samhällstjänst för ungdomar, tja, det känns som en ganska stor inskränkning i den personliga friheten, även om det visst kan finnas många poänger med det…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.