Monica Wahlström, Vännäs

Folkpartiet vill ta ansvar för skattebetalarnas pengar i Vännäs

På kommunstyrelsen i måndags lades ett förslag fram som jag varit med och skrivit. Hans-Inge Smetana har lagt upp det i sin helhet på sin blogg, läs gärna!

Vegaskolan har urusla lokaler. Det har mer eller mindre blivit klart att man måste riva en stor del av skolan och bygga nytt. Det kan komma att kosta uppemot 50 miljoner. 

Det är oerhört mycket pengar. Och allt måste lånas – Vännäs har inga pengar för investeringar. 

Samtidigt sägs att Bibliotekshuset är i så dåligt skick att det måste rivas inom några år. Ett bibliotek lär vi måsta ha. Nytt bygge? Hur många tiotals miljoner? Och förmodligen – för mer lånade pengar.

Därför gick Folkpartiet ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna och föreslog att åtminstone se över möjligheterna att nyttja resurser smart.

Att se om det går att samlokalisera Bibliotek i Vegaskolan. Vi vet att det lönar sig att bygga på höjden. Och i en pågående projektering känns det klokt att seriöst fundera över hur man skulle kunna passa på att nyttja våra resurser. Att se lite längre, att ha ett helhetsperspektiv. Hur skola och Bibliotek ska avskiljas från varandra finns det nog många intressanta lösningar för. Skolbibliotek ska vara bemannade, det kan man ju klara på detta sätt genom att kombinera bibliotek och skolbibliotek. Vegaskolans tomt är centralt belägen. 

Det handlar om att försöka tänka smart, stort och framåt. Att inte vara så fastlåst vid traditioner. Att nyttja det förtroende det innebär att låna upp enorma summor pengar som vi skattebetalare ska betala tillbaka under många, långa år framöver. Och det är att ha med detta förslag i projekteringen som nu ska göras, för att se om det går att få en bra lösning som kan föreslås för slutprojektet. 

Det ska bli spännande att se hur majoriteten och tjänstemännen ställer sig till förslaget!

2 kommentarer

  1. Jonas

    Men hur blir det med ert vallöfte om ett allaktivitetshus där biblioteket skulle vara en central del? Badhuset då, som ni pratat så mycket om, hur blir det med det?

    Vidare så är det helt normalt att man lånar pengar till investeringar i en kommun. Pengarna i kassalådan använder man till drift och löpande kostnader.

    /Jonas

  2. Monica Wahlström

    Svar till Jonas (2012-12-12 21:43)
    Mig veterligen har inte Folkpartiet verkat för allaktivitetshus, det känns mer som sosseförslag? Sen, visst måste man låna. Till badhus kommer det måsta lånas.

    Men, nu har vi två undermåliga byggnader där det sägs att den ena kanske måste rivas snart, är det då inte klokt att söka samordningsvinster?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.