Monica Wahlström, Vännäs

Alla barn ska ha rätt till förskola!

På Folkpartiets riksmöte som jag har förmånen att vara på, lyfte partiledaren förskolan. Från början skapades förskolan för att mammor skulle kunna arbeta. Det var organiserad barnpassning. Men med tiden har förskolan fått allt mer av pedagogiskt innehåll. Det är viktigt att vi fortsätter på den vägen. Barn som har gått i förskola klarar skolan bättre. Vi vet också att förskolan är särskilt viktig för dem som växer upp i utanförskap. Om jag som förälder har ett barn som trivs i och gillar förskola, så ”straffas” barnet om det får ett syskon, genom att bara få del av en starkt reducerad möjlighet till förskolan.

Folkpartiet vill utöka alla barns rätt till förskola.

Det är ett förslag jag gillar!

4 kommentarer

 1. Maria N

  Hej! Tyvärr tror jag att detta förslag kommer att minska förtroendet för fp! För det första, väljer många att skaffa barn för att själva kunna forma och påverka dessa, inte överlåta uppfostran till professionella, offentligt ansällda och för det andra, kostar detta förslag flera miljarder skattekronor, som bättre kan användas till andra angelägna satsningar, som äldreomsorg och högre utbildningskvalitet. Önskar de röstande mer av offentlig livsstyrning, kanska man hellre röstar på mp? Det är min reflektion på förslaget.

 2. Urban Bengtson, idékonsultn

  Skollagen ger idag rätt till minst 15 tim/veckan för arbetslösas barn och för äldresyskon vid föräldraledighet. Dvs MINST, och det är upp till föräldrar att visa att man behöver mer, då får man det.

  Men kommuner, bl a Vännäs, har gjort om minst till max och sedan rullar det på som om det är sanning. För arbetslösas barn om man visar att man arbetssöker, går kurser, etc så blir det heltids-”jobb” och då är det bara att hävda det.

  Så det är mycket en okunskap som föräldrar, och lokalpolitiker, har och gett denna situation. FP:s förslag är i rätt riktning, men enklast är att skriva in valfrihet i tider och platsen på barnet, då löser allt sig. Därför är FP-förslaget inte helt bra, så jag har skrivit nedan till Jan Björklund.

  Följ upp detta lokalt, skriv motioner och hävda lagen om minst 15 tim/vecka idag samt vad FP kommer med, då hakar S på och alla andra till slut.

  Så här skrev jag till JB:

  Det är ett bra steg att ha rätt till sex tim/dag eller 30 tim/veckan i förskola från 1 år och även vid arbetslöshet och föräldraledighet.

  MEN markera då rätt till MINST 6 tim/dag eller 30 tim/veckan med VALFRIHET för mer än den tiden, dvs föräldrarna avgör vilken max-tiden är.

  Idag är det rätt till minst 3 tim/dag eller 15 tim/veckan som de flesta kommuner har (undantag Stockholmskommuner), men de flesta kommuner gör om detta till max 3 tim/dag eller max 15 tim/vecka.

  SÅ dags för en minimirätt till tid och valfrihet för maximitid på dagis i Sverige!

  Och kontrollera att landets kommuner lever upp till detta, och inte krånglar till det med avgifter som motverkar valfriheten och bidrag till dagis/förskolor som försvårar att ge denna valfrihet till maxtid.

  Mvh/
  Urban Bengtson, Umeå, idékonsult och barnomsorgsdebattör
  Tel 070-555 75 72, [email protected]

 3. Monica Wahlström

  Svar till Maria N (2013-03-10 12:22)
  En av de viktigaste liberala principerna är att låta varje människa och familj i så hög utsträckning som möjligt få chansen att göra de val som bäst överensstämmer med hur en själv vill utforma sin vardag och sitt liv. Att då begränsa möjlighet till bra pedagogisk verksamhet på sättet som nu är fallet anser jag inte är i linje med den principen!

  För mig är det också självklart att det är jag som förälder som ansvarar för att uppfostra och grundlägga värderingar hos mina barn. Men, jag tror också att barn kan ha stort utbyte av god pedagogisk verksamhet anpassat efter ålder. Då jag själv inte har någon pedagogisk skolning önskar jag kunna få del av detta från pedagoger i förskola, oavsett om jag arbetar eller inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.