Monica Wahlström, Vännäs

Etnisk rensning och vikten av EU

Cecilia Wikström besöker idag Umeå. Hon sitter som EU-parlamentariker för Folkpartiet. Hon berättar om hur hon som volontär 1994 hjälpte till i en flyktingförläggning där personer som flytt från kriget på Balkan fick en fristad.

Wikström berättar om hur det för en pojke som hon hjälpte fanns två ord angivna som skäl för flykten: ETNISK RENSNING

1994. I Europa.

Trots alla enorma problem i vissa europeiska stater, får vi inte släppa att värna om Europa. Och värna överallt om alla människors lika värde. Alltid och överallt.

En kommentar

 1. Apan

  Var inte denna specifika konflikt just etnisk och väldigt komplex iom att flera grupper stred mot varandra inom samma land (fd jugoslavien)?
  Vad föreslår du att omvärlden skulle ha gjort? Säga till alla stridande parter ”Hörni pojkar, sluta bråka, ni är alla av samma värde”? Att aktivt blanda sig i striderna skulle betyda ett ställningstagande för vissa grupper, mot andra (kanske t.o.m. mot alla) och därmed att göra sig skyldig till etniskt förtryck.
  Sysslade inte alla stridande grupper med etnisk rensning, och kunde då inte praktiskt taget alla i landet påstå sig utsatta för det dom själva utsätter andra för?
  Vari består omvärldens skuld? Jag försvarar inte gruppernas agerande i minsta mån, men efterlyser en bakgrund till vad den pojke du nämner valde att skriva som skäl för flykten.

  Den ensamma mening du citerar väcker hos mig först empati, sedan ställer jag frågan: ”vad är bakgrunden till detta?”.

  Bakgrunden är inte tänkt att redovosas, antar jag, utan uttalandet tjänar bara syftet att stärka talarens trovärdighet i sammanhanget.

  Det känns lite billigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.