Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Köttfri dag viktig för miljön!

I en motion från Miljöpartiet med rubriken ”Köttfri dag i kommunens verksamhet” lyfts det fram att den största utsläppskällan från livsmedelsproduktion är metan från idisslande kors magar, och lustgas från gödslad mark. I motionens att-sats (det som kommunfullmäktige beslutar om) är det en vegetarisk dag som ska utredas, något som kommunen sedan gjort.

På fullmäktige den 17 juni beslutades att införa en vegetarisk dag för skolorna i Vännäs kommun. Folkpartiet röstade inte för förslaget, och här följer vår reservation:

Folkpartiet reserverar sig mot beslutet att införa en vegetarisk dag per vecka i kommunens skolor. I motionen framgår tydligt att den enskilt största miljöpåverkan gällande maten sker vid produktion av kött från idisslande djur.

I beslutsunderlaget framgår tydligt att en köttfri dag då inget nötkött eller kött från andra idisslande djur serveras redan finns en dag i veckan i våra skolor. Då denna viktiga insats för miljön redan görs, anser Folkpartiet att politikerna i Kommunfullmäktige inte ska gå in och detaljstyra vad som ska ätas olika dagar i veckan i kommunens skolor.

Vi har fullt förtroende för att skolkökens personal besitter kompetens och strävar efter att servera en näringsrik och varierad kost, och att vegetariska liksom andra alternativ arbetas in i enlighet med deras professionella uppfattning i skolmatsmenyerna.

 

2 kommentarer

 1. Lelle

  Undran? finns då en kötträtt att tillgå för dom som inte är veggar ,typ
  som tidigare för dom som hadde skäl? åt motsatta hållet eller ska vi
  börja med diskriminering av människors olika tänkande och kultur
  nu plötsligt. köttätare…..

 2. Monica Wahlström (inläggsförfattare)

  Alltså, för min del anserjag att miljöargumentet är tillräckligt starkt för att förespråka en köttfri dag. Detta finns redan i skolorna. Jad röstade nej till att också ha en vegetarisk dag, av skälen ovan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.