Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Vårmusseron/Moixernons

Ja, då var det detta med sådant som man inte hittar i ett land när man flyttar från ett annat. Under åren i Katalonien var det sirap, ättika, sill, Bregott och lite annat som man saknade. Med åren blev fler och fler produkter tillgängliga där, främst via Lidl och liknande, samt genom IKEA.

Nästan värre var det med allt vi saknade i Vännäs vid tillbakaflytten! Nu har det – kors i taket – gått hela fem år, och även här har utbudet markant utökats. Nu kan vi till och med köpa färsk, ”riktig” korv i form av salchicas.

Den där svampen till gårdagens maträtt. Genom att kolla upp den på katalanska Wikipedia, hitta dess latinska namn och sedan söka det på vår Wikipedia tror jag att det är Vårmusseron. När jag läst om den, att den ska växa i ringar, på bördigt gräs, även i gräsmattor, så blev jag ju lite ”fejjen” när jag såg detta igår vid gräsklippning: musseron1

Vårmusseronen ska växa i ringar, vara vit med dragning mot rosa, och ha täta skivor.

musseron2 musseron3

Fast på nåt annat ställe står att foten ska vara kraftig. Och att den mest växer i Mellansverige. Och att den kan förväxlas med sommarmusseron (svagt giftig). Så – vågar jag äta detta eller inte? Ska gå loss med gräsklipparen eller skörda? Ellers fortsätta tillaga ”fricandò” med trattkantareller?

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Detta känner vi igen här i Brån, d.v.s. hur Peggy i början saknade ett och annat som nu finns här i våra butiker.

    • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

      Jag misstänkte nästan det…. Trist! Det finns kanske inte här uppe?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.