Monica Wahlström, Vännäs

Fotbolls-EM och vikten av feministisk politisk prägel

Jag är inte fotbollsintresserad. Jag ser gärna ett derby Barca-Madrid eller finalen i Uefa om Barcelona spelar, men det är också allt. Sonen tränar, och hade sina första fotbollsmatcher under Vän-cupen, DÅ var det däremot högintressant 🙂

Alltså såg jag inte EM-matchen Sverige-Danmark häromdagen. Jag tittade kanske de 10 första minutrarna, men det var allt. Däremot har jag tagit del av vissa kommentarer skrivna av unga, svenska män efter matchen. Jag måste säga att det var direkt plågsamt, tråkigt, ledsamt och framför allt kändes dessa uttalanden djupt kränkande.

Inte bara kränkande mot samtliga spelare i fotbollslaget, utan faktiskt också kränkande mot alla kvinnor i vårt land, och även alla män som inte avfärdar ett sportsligt misslyckande med grova sexistiska förolämpningar.

Detta är ett helt annorlunda språkbruk än vad som är fallet om ett manligt lag förlorar. Det är inte acceptabelt. Väldigt mycket av kränkningarna handlade om spekulationer om sexuell läggning. Det är särskilt obegripligt, vad har det med fotboll och sport att göra?

Folkpartiet är ett parti som länge kämpat för feminism och kvinnors rättigheter. Den nuvarande jämställdhetsministern var med och ändrade förutsättningarna för föräldraledighet under Bengt Westerberg. Jag hoppas att Folkpartiet ytterligare profilerar sig som det stora feministiska alternativet. Det behövs mer politik med stark jämställdhetsprägel, det blir så ofta så svidande tydligt…

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Ibland får jag anledning att skämmas över att vara en ”han”. Då kan det vara bra att kunna gömma sig bakom ett ”hen”.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Ja, Karl-Gustav, det förstår jag! Som jag skrev, dessa uttalanden (somjag inte ens vill citera!!!) är ju även kränkande mot mig och dig, eller hur? Gör ont in i själen, och visar att vi fortfarande har långt kvar, trots att vi har kommit långt.

 2. Dr Gotland

  Damfotboll håller en låg nivå och därmed ingen stor publiksport. Du själv tittade ju inte ens. Inget konstigt och inget att bli upprörd över. Förstår inte hur du orkar bry dig om nu någon drivit med damfotbollen. Kanske bättre att ägna dig åt viktigare frågor?

 3. Monica Wahlström (inläggsförfattare)

  Dr Gotland, jag anser att det är en av de allra viktigaste frågorna att engagera sig i, att inte någon människa blir bespottad, förnedrad och bedömd på grund av sitt kön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.