Monica Wahlström, Vännäs

Mer konst knutet till Vännäs

Jag skrev om Pär Hansson, uppfödd i Vännäs och erkänd poet för en tid sedan.

Nu vill jag uppmärksamma Anders Sunna. Han är konstnär. Han är inte från Vännäs, utan kommer från den lilla byn Kieksiäisvaara (Pajala). Han bor med sin familj i Vännäs sedan en tid tillbaka. Jag såg honom och hans konst för första gången när han var med på Vännäsbygdens konstförenings årsmöte och han själv berättade och visade bilder. Jag blev helt fängslad!

Han är en engagerad konstnär, och framför mycket starkt kritisk i sitt skapande. Han fokuserar på sitt samiska ursprung, och mycket av hans energi kommer ur den konflikt hans familj levt med under 40 år. Jag tycker ni alla ska lyssna på den utmärkta kulturdokumentären  Sunna mot staten (det går att lyssna på datorn eller ladda ner).

Hans konst fascinerar mig. Hans stil, han blandar olika tekniker och framförallt för att han så tydligt framför budskap. Jag skakas också av hur otroligt lite vi uppmärksammat vår egen historia i Sverige. Vår historia som kolonisatörer som tvångsomvänt samerna till kristendom, berövat dem väldigt mycket ur sin kultur, nästan utplånat språket och sedan starkt försvårat att leva vidare med de typiska kulturella attribut som en kultur innebär. Kultur i ordets stora och lilla bemärkelse. Vi kritiserar glatt Spanien för härjningar i Sydamerika, och nog tänker vi mer på hur USA behandlat sina ursprungsfolk än på hur vi gjort det?

Jag önskar Anders stor lycka i sitt fortsatta skapande. Jag hoppas familjen blir kvar i Vännäs länge, då det berikar vår kommun!

Sunna

 

Anders Sunna i sin ateljé i Vännäs. Foto: Helene Alm, foto från Sveriges Radio

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.