Monica Wahlström, Vännäs

Hyckleri angående folkomröstningen?

Det luftas just nu många åsikter angående folkomröstningars vara eller icke vara. Om legitimitet. Om hur vi ju har representativ demokrati, och hur blir det om vi ska börja folkomrösta om allt möjligt?

Jag håller med i stora delar av kritiken.

Men.

Jag tänker också så här:
Vi har nu en lagstiftning som möjliggör folkinitiativ och att relativt enkelt få till stånd folkomröstningar.

Denna lag ändrades delvis, så sent som 2011.

Det är våra folkvalda representanter som stiftar lagar. Är man inte nöjd med lagars utformning kan man jobba för att de ändras. Att på det sätt som jag nu tycker märks skjuta en lagstiftad rättighet i sank för att man inte gillar fenomenet – börjar kännas som hyckleri!

Jag är själv kritisk till allt för många folkomröstningar av missnöjeskaraktär. Men nu har vi den lag vi har. Låt oss rikta in oss på morgondagens folkomröstning, och missnöje angående folkomröstningars vara eller inte vara – ta det med en riksdagsledamot. Det är just nu allmän motionstid i riksdagen, så chansen är som bäst att nå påverkan just nu…

2 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Det är mycket inom politiken som är hyckleri.

    Till exempel Sossarnas prat om vikten av att höja kvinnolönerna. Sen i SKL jobbar samtliga sossar i SKLs styrelse stenhårt för att tvinga Kommunal att skriva på ett treårigt löneavtal som gör att kvinnors löner halkar ännu längre efter männen!

    Det, om något, är inget annat än hyckleri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.