Monica Wahlström, Vännäs

Ej insläppt till Kommunfullmäktige efter lunch

Att vara politiskt engagerad på sin fritid är inte något som är helt lätt att få ihop. Krävande arbete, familj, socialt liv och även fritidssysslor av annan karaktär vill man ju också få in. Arbete och familj prioriterar ofta sig självt.

Reglerna som styr Kommunfullmäktige är strikta och definitivt inte anpassade för att förenkla för sådana som mig att hålla alla de bollar som krävs i luften samtidigt. Vi har haft en erfaren ordförande i fullmäktige under många år som gjorde mycket för att förenkla, särskilt gällande korta, tillfälliga behov av att vara ute ur fullmäktigesalen några minuter för att ”få ihop livet”.

Nu har vi en ny ordförande som uppenbarligen strikt följer regler. Jag har – av skäl som jag anser vara fullständigt rimliga, men som är ovidkommande – kommit ca 8 minuter sent efter lunchuppehållet. Och, blivit utslängd. Jag får inte fortsatt deltaga i mötet.

Helt i enlighet med reglerna, men väldigt otidsenligt och tyvärr ganska demokrati-ovänligt.

Jag kommer be om möjlig översyn av reglerna. Om de är möjliga att få mer verklighetsförankrade eller om föråldrade lagar styr, vet jag inte, men hoppas få klarhet i vad det lider.
image

Min tomma plats.

6 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  Sen ankomst ska naturligvis få konsekvenser.
  Det måste bli lite ordning och reda i den svenska flumskol….förlåt, den svenska flumpolitiken!

 2. Henry Landström

  Varför skall man ha regler om de inte skall följas? Det är ju lite roligt att det är en sosse som förtydliga för en folkpartist att vi kan inte fortsätta med flumsamhället där folk kommer när de tycker sig ha tid och inte respekterar regler.
  Henry Landström

 3. Claes A

  Jag håller inte med dig. Jag tycker det är oerhört viktigt att de valda ledamöterna är där på sin plats för att försvara väljarnas intressen. Det är ledamöternas jobb och de får betalt för det. För mig som väljare har jag svårt att se annat än sjukdom som skäl att missa några ärenden.
  Jag har valt representanter att representera mig under ALLA ärenden under kommunfullmäktige, och om mitt parti inte kan företräda mig under ALLA ärenden, så måste man se över sina alternativ till nästa val.

  Därför tycker jag att det är bra att det finns lagar angående detta och att dom följs.

 4. Isak

  Tror nog att du kommer i tid nästa gång. Att ändra en självklar regel kommer
  att kosta några tusen kronor och det är det inte värt. Svälj förtreten och kom
  8 minuter före nästa gång för att visa att du kan klockan, och alla kommer att le.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Nog skulle det kanske ändå vara på sin plats att få veta mer om de ”fullständigt rimliga” och ”ovidkommande” skälen till du kom för sent, för att riktigt förstå din grämelse över att inte bli ”insläppt”.

 6. Monica Wahlström (inläggsförfattare)

  Det finns en hel del saker som tyder på att reglerna kanske inte alls är så tydliga som det verkar vid det snabba och dömande agerandet från ordförande. Det var kommunallagen 5:15 som det hänvisades till. Men, läser man samtidigt 5:14 kan man fundera…

  Lägger man till att det inte fanns någon tillgänglig ersättare och att jag ville tjänstgöra, så kan man fundera över vitsen med att vara så sträng. Tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.