Monica Wahlström, Vännäs

Vännäs behöver en smartare förvaltning

Folkpartiets viktigaste fråga inför valet – vi måste göra något för att kunna satsa på Vännäs!

Folkpartiet vill att Vännäs aktivt jobbar för en smartare förvaltning. Ett starkt utökat samarbete i Umeåregionen behövs, med rejäl politiskt styrning. Vi har en gemensam telefonväxel, samarbete gällande familjehemsrekrytering, flyktingmottagning och överförmynderi, men sedan har inte så mycket mer av verkligt samarbete kommit till stånd. Vi i Folkpartiet tror på gränslöshet.

Vi tror att Umeåregionen måste förnya sitt uppdrag i och för samverkan, och satsa på gemensamma verksamheter. Regionens mål om att effektivisera den kommunala förvaltningen måste tas flera steg vidare. För detta krävs tydliga politiska mandat så att verkliga effektiviseringar och samarbeten genomförs. Det kommer att behövas politiskt mod!

Några exempel att börja titta på: Gemensam lönehantering. Gemensam bygglovshandläggning. Gemensam familjerättsenhet. Gemensamt framaorbetande av kriterier och riktlinjer inom flera förvaltningar. Gemensam skuld- och budgetrådgivning. Gemensam nattpatrull i områden nära kommungränser. Gemensam handläggning av alkoholtillstånd.

Att göra ett rejält omtag av Umeåregionens målsättning med syfte att effektivisera kommunförvaltningen maximalt för samverkan. Då kan vi i Vännäs satsa mer på våra kärnverksamheter, på våra elever och på våra äldre.

Folkpartiet tror på ett gränslöst Vännäs och ett gränslöst Västerbotten. På lång sikt tror vi att samverkan mellan små kommuner behöver övergå i tankar på en gemensam regionkommun.

Detta för att kunna bevara en rättvisa i välfärdsutbud för samtliga medborgare!

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  En av en del andra postiva saker ditt parti förordar är just detta som skriver om i det här inlägget.

 2. Monica Wahlström (inläggsförfattare)

  Tack Kalle! Ja, vi är väldigt nöjda med vårt program! VI tycker också att vi har många konkreta förslag!

 3. johan Söderling

  Umeåregionssamverkansavtalet (oj vad långt ord) är uppe för förnyelse under hösten. Så timingen var bra i förslaget. Undrar om ni kände till det, eller? Umeåregionrådet består av kommunalråd, oppositionsråd och kommuncheferna, så styrningen är det väl inte att förakta. Vårt gemensamma arbete går ut på att arbeta fram nya samarbeten i regionen, inget annat. Senast nu överförmyndarnämnd, beslut i september. Arbetet med gemensam personal/lönehantering är under utredning osv. Så det mesta av era förslag är redan på gång, ett klassiskt tillvägagångssätt för att senare påvisa positivt resultat. Men det visste du ju redan!

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Johan, det är mycket snack och lite verkstad! Och ett mycket stort motstånd från tjänstemän, när det handlar om större förändringar. Fler diskussionsforum där tjänstemän pratar och utbyter erfarenheter behövs inte. Vi siktar på sammanslagningar. På riktigt. Av det finns inte mycket i ”pipen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.