Lägenhet i Umeå

Den yngste sonen vill flytta hemifrån och stå på egna ben. Det låter som en naturlig del i ungdomarnas utveckling, men i Umeå så är det inte helt lätt. Lägenhetsmarknaden är helt enkelt vansinnig. Han har stått i bostadskö i säkert 5-6 olika köer, men aldrig blir det hans tur. Jo, en 2 för typ 8.000kr kan finnas om man har tur, men då bör man ha en bra inkomst.

Är det så att enda sättet att få möjlighet till eget boende i Umeå är om ungdomen själv (läs: föräldrarna) har kontakter? Har man inga kontakter så kan man vackert få bo hemma till man är minst 25 år.

Många ställer sina barn i Allmännyttans kö när de föds, klokt säger jag. Men det säger ju också en del om hyresmarknaden. Köpa gör en del, men du måste ju ha en egen kontantinsats om 15%. Alla föräldrar har inte haft möjlighet att spara både barnbidrag och annat till sina barns kommande boenden.

Hur gör han för att hitta en lägenhet?

Julen

Av , , Bli först att kommentera 3

Så närmar vi oss den stora dagen när allt skall falla på plats. Julklappar, skinka och granen. Tänk, för varje år så känns julen mindre viktig, det kan ju bero på att barnen är vuxna och att inga barnbarn finns i familjen. När jag var barn var juldagen den bästa. Lugn och ro hemma och så fick man leka med sina julklappar. I dag känner jag nog samma. Juldagen i lugn och ro och inga måsten.

Så faller mina tankar på alla människor som inte får känna lugn och ro, flyktingar och familjer som lever i en oro av andra orsaker. Då känns det lite futtigt med mina tankar om att inte fira jul.

Julen är för  barnen så låt oss göra det bästa för dem!

Skärgårdsskolan

Av , , Bli först att kommentera 3

Så då har vi landat på vårt tredje ställe efter Östteg. Det som har stått i tidningarna om flytten och de problem som har funnits och finns är så sant. Ibland känns det som om det är ännu värre. Lamporna i klassrummen och korridorerna lyser med frånvaro 🙂 Toaletternas antal är underdimensionerade. I vårt hus (huset som kommunen glömde) har vi en handikapptoa och en ”vanlig” toa till 48 barn och 6 personal. Det är inte rätt!

Jag undrar vad de som sitter med mandaten skulle tycka om att dela toalett på detta sätt. Undrar vad de skulle säga om att inte ha lampor i rummen, inget personalrum att kunna gå i från till när du råkar få en rast eller måste vila huvudet. När du får köpa kopieringspapper för att det inte är beställt i tid. Kläder, skor och väskor får läggas i högar i korridorerna för att klädkrokar inte har något ”leveransdatum”. Inga klockor i klassrummen eller korridorer,  skriva ut till kopiatorn går inte för det finns inte kontakt med internet till den. Sedan är det roligt när de ”bestämmande” säger – jo ni skall få ett personalrum, ni skall få lampor, ni skall få klädhängare – men vem tar ansvar för detta?

Jag undrar hur de tänker på kommunen när vi var i väl fungerande lokaler på Fridhem med glada barn och föräldrar. Vi som personalgrupp tyckte att det var kanon – fint bemötande av både ungdomar och personalen på skolan. Nära till Gammlia och naturen, nära till kulturen i stan och nära till våra kollegor på Umestan. Nä, då blir vi deporterade till Holmund där bussar går morgon och kväll där föräldrar har svårt att hämta och lämna barn på grund av avståndet.  Jo, jag vet att politikerna tycker att skolgården är fantastisk. men är det där vi har vår undervisning?

Vi som jobbar i denna röra gör vårt yttersta för våra elever och sliter för att de skall få det bra och att verksamheten i skola och fritids skall fungera – men på bekostnad av vad? Jo på bekostnad av vår ork och på bekostnad av våra familjer. När vi träffas i korriderna eller på skolgården så intygar alla att de är så trötta när de kommer hem att de inget orkar. Hur länge orkar vi?

Nu säger säkert vän av ordning att skolområdeschefen för gymnasiet beklagade, men vi skulle inte rymmas. Tror jag inte på – när man pratat med människor med insyn i lokaler och verksamhet på Fridhem så förstod de ingenting av detta. De sa tvärtom, att de inte förstod att vi inte rymdes. Vi saknar Fridhem!!

Förhoppningen är att när nästa evakuering blir  – ta lärdom. Men på något sätt tvivlar jag.

Ha en skön kväll och var rädd om er!

 

 

 

Östteg vill stanna på Fridhem

Det är tyst om Östteg nu. Den stora flytten till Skärgårdsskolan planeras nog för fullt hos kommunens folk. Det är konstigt att dialogen med oss personal inte finns. Den oro som vi bär, utifrån att många av våra elever och personal inte mått bra i de tidigare lokaler vi haft, finns hos oss hela tiden. Nu skall rektor och folk från kommunen besöka Skärgårdsskolan, vi får inte besöka förrän de har dragit igång den. Det känns inte bra. Det verkar som om alla problem vi haft bara har berott på ventilationen. Nu tror inte jag och fler med mig att det är så enkelt.

Vi har i dag fått låna lokaler av Fridhemsgymnasiet. Så tacksamma vi är och glada och nöjda. Jättefina lokaler som passar oss. All personal vid Fridhemsgymnasiet är så trevliga, välkomnande och hjällpsamma. De ungdomar vi mött har varit fantastiska också, vi har ju ändock petat dem från en del av deras klassrum. Varför kan vi inte få stanna där?

Nopp, nu ska vi bussas till Skärgårdsskolan. Det kräver mycket mer personal, mer tid för elever att ta sig dit och hem. Längre skoldagar blir också en följd av detta. Treorna som har bad en gång i veckan skall bussa igen till Umeå för badet. Vad kostar allt detta. Slöjden följer nog med till Holmsund, så då måste åk 4-6 (sammanlagt 6 klasser) åka till Holmsund för slöjd. Nog är det bakvänt! Inte gratis det heller.Oj, glömde ju också att Skärgårdsskolan är helt tom. Nu skall den inredas IGEN! Vad kostar det?

Kortsiktigt tänkt! Låt oss stanna på Fridhem. Det är det mest ekonomiskt försvarbara. Vi får behålla våra elever som nu står i kö till andra skolor och kommunens innevånare behöver inte betala vår bussåkning i ännu större utsträckning.

Låt oss stanna på Fridhem!

Välkommen VK för ett besök i våra fina lokaler!

 

Östtegs skolas elever och personal. Vem bär ansvaret?

I dag är min stora fundering – vem bär ansvar för att elever och personal vid Östtegs skola flyttas runt i kommunen. Mellanstadiet hamnade direkt på Umestan i John Bauers gamla lokaler och där fick de arbetsro och fungerande lokaler. Däremot så åkte F-3 iväg till Matrisen och sedan vet vi ju alla att det var inte bra. Akut skickades tvåorna i väg till baracker vid Östtegs skola, baracker som skall vidare till Röbäck när terminen tar slut. För förskoleklass, ettor och treor så gick färden vidare till Fridhem – äntligen. Lokaler som fungerar, är friska och närhet till mellanstadiet, Gamlia, bildmuséet, biblioteket m m. Där både elever och lärare  kan andas ut, få arbetsro och ingen oro för sjuka hus.

Men se, så får det inte vara. Nu skall hela F-3 åka iväg till Skärgårdsskolan. En gammala skola som stått tom en längre tid. Den måste inredas med allt, precis allt. Det är ett tomt skal. Men, mellanstadiet skall inte det. Nopp, de har lokaler inne i Umeå rdan. Men vi med elever i åldrar 5-10 år skall skickas dit och ingen kan garantera att huset är friskt för de barn och personal som fick uttalade problem på Matrisen.

Vem bär ansvar för detta? Vem bär ansvar för att vi återigen skall flytta, till lokaler som ingen kan garantera? Vem bär ansvar för att elever skall skjutsas runt kommundelen? Vem bär ansvar för att de små får längre skoldagar ( som i dag är nog långa) ? Vem bär ansvar om lokalerna inte kommer att fungera för osss medcinskt? Vem bär ansvar för de elever som väljer bort Östteg utifrån att vi skall skickas till Holmsund?

En öppen fråga VEM BÄR ANSVAR?

Låt oss stanna på Fridhem som vi tydligt har sett fungerar för både elever och personal. Låt oss stanna!

Östtegs skola vill stanna på Fridhem!

Nu har vi landat på Fridhem i fantastiska lokaler. Ett varmt mottagande av både personal och elever, även om vi ”puttat” iväg några för att få klassrum nära varandra. Mycket hjälp har vi fått där av olika varianter. Vi trivs som fisken i vattnet. Fin miljö utanför, nära Gammlia och nära stan med alla utbud. Perfekt för föräldrar att hämta och lämna när det behövs. Bussåkning som går smidigt och inte tar så mycket tid.

Men för att börja från början. Östtegs skola skulle renoveras och byggas om. Innan beslutet var klart så upptäckte flera kollegor och elever problem i lokalerna, mer eller mindre. En planerad flytt från skolan blev en snabbflytt till Matrisen för F-3 och 4-6 hamnade på Umestan i John Bauers gamla lokaler. Att dela på en skola är ingen hit. Det naturliga samarbetet, informationen och kunskapsutbytande fungerar inte. Det kändes inte bra att splittra oss, men vi kunde ha möten tillsammans och även mötas på andra sätt. Fadderverksamhet och samverkan haltade även om vi försökte göra det så bra som möjligt.

Matrisen skulle bli jättebra för F-3, men där började det med att vissa kollegor inte kunde vara i vissa delar av huset, vissa rum m m. Till slut så kunde de inte alls vara där. Eleverna fick utslag och andningsproblem och annan problematik. En del föräldrar höll sina barn hemma och några barn fick vara i en helt annan del av huset och i ett rum som kallades ”Röda Rummet”. Så hastigt och lustigt med två månader kvar av terminen så gick flyttlasset igen – till Fridhem. Men, det var bara en tillfällig lösning för nu började det Stora Pådraget – var skulle vi nu evakueras efter det?
Jo, Skärgårdsskolan i Holmsund!!! Fattar inte hur det beslutat har fattats. Nu hamnar vi ännu längre bort från varandra. Bussåkningen kommer att ta mycket mer tid, elevernas garanterade undervisningstid gör att dagarna kommer att bli långa av naturliga skäl.  Fortfarande är vi inte en ”hel” skola eftersom mellanstadiet inte följer med oss utan avståndet blir bara längre. Den pedagogiska tanken och den berömda ”röda tråden”  kommer inte att kunna gå att genomföras. Vi har även fått signaler från föräldrar som tittar på andra skolaternativ.

Dessutom kan inte kommunen garantera att vi alla kan få en frisk arbetsmiljö på Skärgårdsskolan!

Allt detta har sin början i att kommunen inte tagit ansvar för sina skollokaler och förskolelokaler!! Med ett stort eftersatt underhåll så går det inte längre med att ”sätta på plåster” utan man måste operera. Då faller det på att det inte finns lokaler som kan använda för att evakuera skolor till – det är inte klokt! Vad kostar allt detta oss skattebetalare och vad kostar det våra elever!

För att göra det lättare att acceptera – låt oss stanna på Fridhem där vi funnit oss väl tillrätta och där vi får behålla våra elever.

 

Gott slut och Gott nytt!

Av , , 2 kommentarer 5

Nu har vi kommit till de sista skälvande dagarna på året. Många saker har hänt oss personligen och ute i världen.

Att lista det som är bäst, störst, svårast går nog inte. Allt beror på vem som drabbas. När jag tänker tillbaka så finns det saker jag önskar var ogjorda, saker jag inte skulle ha sagt och saker jag skulle ha sagt! Att titta tillbaka är som att sitta med facit i handen. Kan vi ändra på det som hänt? Nej, klart vi inte kan säger säkert du. Men det som vi kan är att ta lärdom av det som hänt., som sagts och som gjorts. Det kan väl ändå vara att ändra lite på det som hänt. För på så sätt har det inte hänt förgäves!

Nu ser jag fram emot ett nytt spännande år. En son går ut gymnasiet, en son går ut nian och mammahjärtat känner sig stolt. Framtiden är deras!! Själv hoppas jag på utmaningar i jobbet (de kommer garanterat), utmaningar som stärker och får mig att växa. En önskan är väl att vi får en härlig sommar, som vi saknade förra året. En sommar som ger oss möjlighet att ladda inför hösten och vintern.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År och möjlighet att växa!

Snart mellan hägg och syren

Nu står snart sommarlovet för dörren för våra barn. Förhoppningar, spänning och glädje för många men inte för alla. Det är svårt att veta vad vi kan göra för dessa barn och ungdomar som inte får känna denna "lust och fägring stor". Det är så att jag inte nu menar att det är missförhållanden i hemmet som är grunden utan det kan vara andra saker. Några saknar sina vänner, sitt fritids och skolan. Några ska hälsa på släkt och kanske någon förälder på annan ort och det innebär att de inte har sin vardag just då. Nu menar jag inte att inte barn skall hälsa på sina föräldrar, det är en rättighet barnen har, men det är ändå en förändring. Vi får hoppas att sommaren ändå  bjuder på positiva upplevelser som är det som stannar i minnet för alla barn och ungdomar.

Våren har inte varit en höjdare om man inte bott i södra Sverige.  Här har täckjacka, fleece och långkalsonger varit ett måste. Nu har blommar häggen, men var är värmen? Det kan ha varit varmt i solen, men i skuggan och huvva vad det har blåst. Nu håller vi tummarna för att efter järnnatten som inföll inatt så vänder det. Mer sol och värme till oss i norr!

Ha en skön vecka och passa på att gå någon skolavslutning och sjung lite "Den blomstertid nu kommer" så kanske vi alla kan få lite sommarkänsla trots kylan 🙂

Välkommen våren

Nu är det väl ändå officiellt? Våren är väl kommen? Det måste väl vara så när snön nästan är borta, stackars vårblommor pressar sig upp ur den kalla marken, solen värmer men luften kyler, cyklar som vinglar med barn som håller på att lära sig cykla och att jag har hängt ut tvätt på torkvindan och den torkar 🙂

Det känn som om jag vaknat ur en törnrossömn. Höst och vinter får mig att vilja krypa ned under täcker och inte kliva upp förrän när våren lockar. När ljuset dröjer sig kvar när kvällen kommer, fåglarna kvittrar och asfalten kommer fram då är min tid kommen.

I dag deklarerade jag via e-vägen. Maken får vackert skriva under och skicka in sitt bidrag. Det finns saker som inte var bättre förr – när man skulle fylla i och flytta runt i  deklarationen och när man skulle räkna konsumkvitton för att få återbäring, hujedamej vilket jobb det var. Remsan för konsumkvittona blev lång och den skulle också skickas med alla kvitton som man räknat. Det är annars nu.

Nu skall jag äta lunch och sedan dra i väg och plocka tillbaka lyktor och annat som smyckat min farmors och min farfars mors grav. Ha en skön 1:a maj!!!

 

 

 

En vecka kvar

Av , , 1 kommentar 0

av  min semester. Det känns som om sommaren är över för denna gång när man tittar ut genom fönstret. Grått och småkallt. Jag tror ändå att solen och värmen kommer tillbaka innan den riktiga hösten gör sitt inträde.

Ju äldre jag blir desto mer gruvar jag mig för hösten och vintern. Plumsa i snö och skotta sig fram är ingen hit för mig. Ett par av våra goda vänner har nu, när de gått i pension, sålt sin lägenhet och kommer att bosätta sig i sin stugan för att kunna ta sin husvagn och åka till varmare breddgrader under vintern. Det måste vara det ultimata sättet att fördela sin tid mellan Sverige och värme under vintern. Det blir spännande att höra hur de tycker att det är när de varit en sväng.

I går firade jag och maken vår bröllopsdag och det var tur att den inte inföll i dag – med tanke på vädret. Vi tog med våra två yngsta samt ett stycke flickvän och åt middag på stan. Ungdomarna cyklade hem och jag och maken blev kvar ett tag till.

Nu skall jag hänga upp tvätten – tyvärr inomhus. Det är så härligt när man kan hänga en ute.

Var rädda om varandra och njut av solen när den kommer åter.