Hemspråksundervisning

Så länge barn är under 12 år, så är det väldigt lätt för dem att lära sig andra språk utan någon form av brytning och då prata ett rent språk. Umeå kommun erbjuder hemspråksundervisning, men frågan är i vilken kvalitet är dessa undervisningar. Det är 50 min per vecka och det är nästan 3 timmar per månad så det är 27 timmar per år.  Tar man bort ledigheten och räknar med att eleven respektive läraren kan vara sjuk så kan vi komma till ungefär 20 timmer per år. Det är en liten del och den stora delen finns hemma d.v.s. man lär sig språket hemma av föräldrarna.

Man frågar vilken utbildningsnivå och vilken erfarenhet en hemspråks lärare bör ha för att undervisa. Naturligtvis räcker det inte med att du talar samma språk för att undervisa, annars kan alla svensk-talande undervisa  i t.ex. svenska. Erfarenhet är det viktigaste för att man skall lära ut hemspråk. Och jag anser att det är vårt ansvar i för och grundskolenämnden att se till att dess lärare är lämpliga.

 

4 kommentarer

 1. Mirna

  Hej Nasser!
  Tack för att du tog upp hemspråksundervisning i din blogg….Vill bara säga att hemspråksundervisning är 40 min i förskoleklass upp till 9; och 60 min i förskolan. När det gäller lärarnas erfarenhet ska ni också kolla andra lärare i grundskolan också. Det är en intressant fråga inte bara för modersmålslärare. Jag vill lägga till att elevernas engagemang spelar en stor roll också när det gäller modersmålet som inte är obligatorisk. Eleverna själva måste vara engagerade och intresserade i att läsa modersmålet. Det räcker inte att föräldrarna är intresserad.
  MVH/Mirna

 2. Nasser Mosleh

  Svar till Mirna (2010-02-28 22:40)
  Hej Mirna!

  Tack för dina synpunkter. Vi är helt klart överens om att reglerna gäller alla lärare inte bara hemspråkslärarna och att lärarna, samt föräldrarna har gemensamt ansvar om eleverna.

  MVH/Nasser

 3. Raili

  Hei Nasser

  Det finns ingen hemspråksndervisning längre, däremot finns det modersmålsundervisning. Det betyder att man förstärker barnens första språk, Svante. Och nejdå, Svante, trots att man bor i Sverige så talas inte svenska i alla hemmen. Den ideologin är förlegat sedan länge. Numera har man förstått att i de flesta länderna i världen talas olika språk inom landets gränser. Till och med Sverige har förstått det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.