RUT-avdraget avskaffas om vi vinner valet

 

Den nuvarande regeringen har infört en skattesubvention av hushållsnära tjänster. Vi i miljöpartiet röstade nej när beslutet togs i riksdagen. Vi anser att det är fel att använda skattemedel till att subventionera barnpassning och städning för människor med höga inkomster. Pengarna hade kunnat användas till klimatinvesteringar som skapat både jobb och en mer hållbar utveckling. Miljöpartiet har ingenting emot hushållstjänster, eller att marknaden för dessa tjänster växer och att nya jobb skapas i tjänstesektorn. Att människor köper dessa tjänster för att klara sin vardag är inget fel. Vi vänder oss emot de skattesubventionerade jobben.

De preliminära uppföljningar av RUT-avdraget visar att subventionen använts av hushåll med höga inkomster som borde ha haft råd att köpa dessa tjänster vitt.

Nu när SCB har granskat siffrorna. Så visar det sig att den fjärdedel som har högst inkomst står för en majoritet av avdragen. (De har kollat på hela hushållets inkomst och inte den enskildes).

 

 

 

10 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Vad har det med saken att göra om hela hushållet eller den enskilde?
  Räknas inte de med låga inkomster eller medelinkomster då? Bevisligen får de de svårare att använda RUT om subventionen tas bort. De ”rika” fortsätter i högre grad.

  När tjänster eller produkter är nya och dyra, är det oftare den med högre inkomster som handlar först. Sedan blir det spridningseffekter, för varor att de blir billigare och för tjänster att uppskattningen av tjänsten sprids.

  Om så samhället vill hjälpa de med lägre inkomster är detta ju solidariskt. Om Miljöpartiet tar bort RUT så gynnar ni ju då de ”rika”.

 2. Krister Klermalm

  Jag har en annan åsikt om Rut-avdraget.
  De som är mer värd till RUT-avdraget är ensamstående föräldrar som kämpar för sin leverne. De som försöker få ihop ekonomin och råd till förskola och barnens aktiviteter.
  Dessa föräldrar tar sitt ansvar och konsekvenser av att ha gjort barn till världen. Dessvärre kan de inte vara ansvarig för hur näringslivet attityder är – att kombinera familj & karriär-, social- & trygghets-försäkringarna är uppbyggda, hur lagstiftningen ser ut. Ja andra faktorer och parametrar som gör det svårt att leva idag som ensamstående förälder.
  Ändra ekonomiska spelreglerna.

 3. Wotan

  Urban: Det är väl en helt avgörande om det är den enskildes eller hushållets ekonomi som granskas. Ganska stor skillnad på hushållets disponibla inkomst om man är ensamstående vårdbiträde än om man har en sambo som är bankdirektör (eller nån annan klyscha), don’t you think?

  Vill man vara solidarisk med de med lägre inkomster så skulle man kunna erbjuda skattesubventionering utifrån inkomst, en sluttande kurva med ett tak. De rikaste har råd att betala vad det faktiskt kostar.

 4. Urban Bengtson, idékonsult

  Sverige har statlig progressiv beskattning, dvs ju högre inkomst desto högre procent skatt, plus värnskatten. Det blir byråkratiskt, ineffektivt och dyrt (som kostar skattemedel) att gradera RUT utifrån inkomst. Dessutom finns bostadsbidrag och annat stöd för de med lägre inkomster. Dagisavgifter kan ha inkomstrelatering. Så nog finns instrument för svenska politiker att skapa mer rättvisa ekonomiskt. Att inkomstpröva inne i det ekonomiska systemet för tjänster riskerar också skapa letande av kryphål, som också kostar skattemedel. Förenkla ROT och RUT ger mer tillbaka i skattepengar.

 5. Wotan

  Eller så tar man bort det helt, och skippar att slösa skattepengar på en lyxtjänst som RUT, precis som Nasser skriver. Du skriver ju själv att de rika kommer fortsätta använda tjänsterna i hög grad. Och eftersom det nästan bara är de som använder dem överhuvudtaget så blir det ju en jättebesparing för skattebetalarna. Skattepengar som kan användas att skapa jobb på annat håll. Win-win!

  ROT-avdraget är lite mer försvarbart eftersom det inte rör en tjänst som alla klarar av själv, och att det utnyttjas betydligt mer spritt över inkomstnivåerna.

 6. Urban Bengtson, idékonsult

  De ”rika” fortsätter i högre grad än låg- och medelinkomsttagare ifall RUT tas bort, dvs de senare blir förlorarna. SCB-statistiken om hushållstyp visar att det INTE är ”nästan bara” de ”rika” som använder RUT. De är 46 501 hushåll mot 34 894 för låg- och medelinkomsttagare, eller 43 % av de senare. Båda många och närmare hälften. Det var för 2008. Det kan bli mer för 2009.
  Att höginkomsthushåll använder mer kan bero på att de har större lägenheter/hus. Å andra sidan kan marginalvinsten ekonomiskt vara större för medel- och låginkomsttagare, som ”rödgröna” vill värna, men vill ta bort RUT för.

 7. Wotan

  Urban: Det kan bero på att det finns väldigt många bättre och mer ekonomiska sätt att värna om låg- och medelklassen än att erbjuda skattesubventionerad städhjälp. Eller vad tror du?

 8. Urban Bengtson, idékonsult

  Så länge Sverige har så dyra förutsättningar för tjänsteföretagande, särskilt för små sådana, att det blir höga timkostnader för reparationer, underhåll, städ, mm för privatpersoner (får ej dra av moms t ex), är ROT och RUT (och även RIT) utjämnande och solidariskt, inte minst för de med låg- och medelinkomster. Att förbilliga för sådant tjänsteföretagande kan vara bättre och mer ekonomiskt sätt att värna låg- och medelklassen. Ju mer medborgare får styra sina inbetalade skattepengar, desto bättre och mer ekonomiskt för samhället. Inte minst genom nöjdare kunder, som då köper mer tjänster.

 9. TC

  Det är ju enbart relativt rika som bor i villor o ännu rikare som har råd att använda ROT-avdraget istället för att göra jobbet själv vid ombyggnad eller tillbyggnad av villan så argumentet mot RUT håller inte om ni inte samtidigt vill avskaffa ROT, för både RUT och ROT innebär subventioner till rika.
  ROT behövs inte för byggnadsarbetare är välutbildade och kan lätt få nytt jobb med hela världen som arbetsmarknad, RUT däremot är ett riktat stöd till dem som helt saknar utbildning o har jättesvårt att få ett första jobb o en första referens på arbetsmarknaden. Mp V o S har alltså fattat helfel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.