Vad gör du för att minska hemlösheten i Umeå?

 

Enkel till fråga kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund
Vad gör du för att minska hemlösheten i Umeå?
 
Ett samhälle bör bedömas efter hur det behandlar sina svagaste. Till denna grupp måste Umeås cirka 370 hemlösa räknas. Hemlöshet innebär ett stort utanförskap och försätter den drabbade i en mycket utsatt situation. Utan en trygg, stadig punkt att utgå från och komma hem till är det svårt att bygga upp ett fungerande liv i övrigt. Att ta emot stöd och vård och att hitta jobb eller utbilda sig blir mycket svårt utan bostad. Under 2012 vräktes dessutom tre barn från sina hem i Umeå. Detta är en tragedi och ett svek mot de individer som är allra mest behöver samhällets stöd för att få en bra start i livet.
Bostad bör ses som en mänsklig rättighet och ligga till grund för kommunens sociala arbete, samtidigt som hela ansvaret för att hitta bostäder inte kan ligga på socialtjänsten. Hemlöshet är framför allt en bostadsfråga, och därför behövs samverkan mellan kommunens verksamheter för att lösa problemet. Utan en bostad riskerar andra hjälpinsatser att bli verkningslösa.
Min fråga till dig blir därför:
Vad anser du att kommunledningen har för ansvar i denna fråga?
Har Umeå någon aktuell plan för att förebygga hemlöshet?
Vad avser du göra för att minska hemlösheten i Umeå kommun?
Vad avser du göra för att förhindra att fler barn vräks från sina hem?
 
Nasser Mosleh, gruppledare MP Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.